Няма да повярвате. Кой е най-големият човешки орган?

Всъщност той е и този, който се вижда най-лесно

Няма да повярвате. Кой е най-големият човешки орган? | StandartNews.com

Много се знае за човешкото тяло, но все още е непозната машина. Всяка част в нея има своя точно определена работа, като заедно действат в неповторим синхрон.

И макар че още древните египтяни са познавали органите, като са ги изваждали за балсамиране, до ден днешен се оказва, че не знаем всичко за тях. Така например учените са открили, че само пет органа – мозък, сърце, черен дроб, поне един бъбрек и поне един бял дроб са абсолютно необходими за живота, пише Блиц.

Това означава, че не всеки орган е необходим за оцеляване, но въпреки това има своя функция.

В този ред на мисли мнозина остават изненадани да разберат кой е най-големият орган в човешкото тяло. Всъщност той е и този, който се вижда най-лесно – кожата.

Тя представлява 6% до 16% от телесното тегло, като достига до цели 2 кв.м, а теглото й – до 10 кг при различните хора.

Вторият орган по големина е черният дроб, който представлява приблизително 2,5% от теглото на тялото. Той пък е най-големият вътрешен орган, което прави кожата най-големият външен.

А защо се определя като орган? Защото кожата изпълнява много важна роля като поддържане на телесната температура и защита на другите органи от навлизане на бактерии.

Тя е истински високопроизводителен и жизненоважен за нас орган, който никога не си „почива“. Освен че произвежда витамин D, за да осигури калций на костите, тя е и нашият щит срещу студа и вредните лъчи на слънцето.

Любопитно е да се отбележи, че кожата има различна текстура и дебелина на различни части от тялото. Най-тънка е на долните клепачи, а най-дебела е на дланите на ръката и на петите.

Цветът й пък зависи от количеството меланин - пигмент, произведен в епидермиса (най-външният слой на кожата), за да предпази от ултравиолетовите лъчи, като тъмнокожите произвеждат повече меланин. Същият е отговорен и за петната и луничките ни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай