Над 100 рецепти в битка за гозба №1

Над 100 рецепти в битка за гозба №1 | StandartNews.com

Три огромни вкусни кошници с лакомства и вино радват всяка седмица готвачи и ценители

Над 100 майстори на черпака вече влязоха в лютата битка за гозба номер 1 на България. Рецептите, с които нашенци от цялата страна се състезават в кампанията "Мислиш си, че познаваш вкуса на България?", събраха само за седмица интереса на 400-хилядна публика в сайта www.iknowBulgaria.bg и едноименната фейсбук страница. Инициативата е на Министерството на туризма, GTC България, Кулинарна Академия HRC и International WomenТs Club. "Стандарт" е основен медиен партньор.

До 24 април 2016 г. всеки може да изпраща на сайта www.iknowBulgaria.bg рецепта на ястие, характерно за своя край. Идеята е да бъдат откроени гозбите, които представят страната ни по най-добрия начин и които всеки от нас би препоръчал на чуждестранните туристи. Състезателните категории са четири - предястия и салати, супи, основни блюда, десерти и печива. Жури от Асоциацията на професионалните готвачи и Кулинарна Академия HRC ще определят финалистите. Преди това обаче всяка сряда организаторите ще дават огромна вкусна кошница с лакомства и вино за рецепта на седмицата. Всяка неделя пък още две кошници с вкусотии ще зарадват готвача, чиято рецепта е най-харесвана от публиката, както и един от най-активните и атрактивни коментатори на гозбите.

Топ 100 на най-оригиналните родни рецепти ще бъде ясен на 26 април. Тогава започва вторият етап от кампанията - международното кулинарно шоу "България посреща вкусовете на света", което ще се проведе в 7 града. Най-креативните участници в надпреварата с рецепти ще бъдат поканени да се включат в гигантската пътуваща кухня. Те ще презентират блюдата си на място в София, Пловдив, Стара Загора, Бургас, Варна, Русе и Велико Търново.

Близо 20 държави са заявили участие. Всяка от тях ще представи на българите своята култура, обичаи и свързаната с тях традиционна храна. "Стандарт" пък всяка седмица ще ви представя оригинални рецепти от българи за българи - от салатата до десерта.

Чорбаджийска салата

Татяна Караджова, Хасково

Продукти
печени червени чушки
сирене
кисело мляко
копър
варени яйца

Рецепта
Чушките се разрязват през средата, да станат 2 отделни триъгълника. В дълбока купа се натрошава сирене, добавят се 2-3 с.л. кисело мляко, за да стане сместа мека и хомогенна. Добавя се ситно нарязан копър. Във всяко триъгълниче от чушка се слага около 1 ч.л. от сместа и се завива на ролце.

Нареждат се в подходящ съд. Отгоре се поръсват със ситно нарязан див лук, а няколко стръка се поставят красиво отгоре за декорация. Отстрани се подреждат варени яйца, нарязани на четвъртинки.

Гевречета

Цветелина Рускова, Велико Търново
Продукти
20 г меко краве масло
265 мл. студена вода
1 яйце
1 с.л. сусам, мак, черно семе
14 г суха мая
12 г сол
500 г бяло брашно

Рецепта

Омесете тесто, като направите кладенче в брашното, в което да сложите маята, водата и маслото. Върху брашното посипете солта. Щом получите гладко тесто, оформете топка, покрийте я с прозрачно фолио и я оставете да втаса. След това откъснете 8-10 топчета, в зависимост от големината на гевречетата, които искате да оформите. С ръце направете от всяко топче дълъг фитил. Слепете краищата му във форма на геврек и загладете мястото на слепването. Наредете гевреците в тава, постлана с хартия за печене и ги оставете да втасат още веднъж. След това ги намажете с разбитото яйце и ги посипете със сусам, мак, черно семе или друго. Печете около 15-20 минути на 180 градуса. Сервирайте ги с домашно сиренце.

Свинско по троянски

Саво Хаджигенов, Пловдив

Продукти
400 г свинско каре
150 г сушени сини сливи
80 г орехи сурови
100 мл уиски
10 г масло
1 с.л. домашен мед

Рецепта

Свинското каре се разстила, така че да се получи цяло парче. Посолява се леко и се накисва в уискито и меда за около 2 часа. Сушените сини сливи се нарязват надлъжно. Маринованото месо се разтваря и в него се добавят нарязаните сини сливи, счукани на едро орехи и маслото, черният пипер. Месото се завива и с помощта на конец се оформя на руло. Пече се на 180 градуса до златисто в тавичка с малко вода. За гарнитура към печенето може да се добавят картофи на шайби. По време на топлинната обработка сосът от месото и сливите може да се използва и за приготовлението на картофите.

Солена палачинкова торта

Красимира Георгиева, Айтос

Продукти
5 бр. яйца
1/2 коф. вода
1 ч.л. сода бикарбонат
1/2 коф. кисело мляко
1 к.л. сол
500 г брашно
100 мл. олио
300 г майонеза
200 г лютеница
200 г кашкавал
200 г сирене
200 г шунка
6 бр. кисели краставички
1 бр. морков
1 консерва царевица

Рецепта
за палачинките:
1 яйце
1/2 кофичка кисело мляко
1/2 кофичка вода
1 к. л. сол
1 ч. л. сода бикарбонат
брашно
олио

за плънката:
200-300 г майонеза
лютеница
200 г кашкавал
200 г сирене
200 г шунка
5-6 кисели краставички
за декорация:
4 сварени яйца
маслини
царевица (от консерва)
1 морков

Посочените продукти за палачинките се смесват и се разбъркват, като се слага толкова брашно, така че да се получи гъста каша. В намазан с олио тиган се приготвят палачинки и се оставят да изстинат. Кашкавалът и сиренето се настъргват. Шунката и киселите краставички се нарязват. Тортата се сглобява като се редят палачинка, майонеза, сирене, палачинка, майонеза, шунка, палачинка, лютеница, кашкавал, палачинка - и така, докато свършат продуктите. Тортата се намазва с майонеза от всички страни и се декорира със сварените яйца, нарязаните на шайби маслини и морков и с царевица (или според въображението ви). Оставя се в хладилник за няколко часа, за да стегне.

Леопардов бриош с шоколадова глазура

Силвия Маркова, село Кривина, Русе

Продукти
250 мл прясно мляко
25 г царевично или пшенично нишесте
50 г краве масло

Рецепта
За шарките:

Тъмна шарка: 15 г натурално какао + 40 мл. студено прясно мляко
Светла шарка: 5 г натурално какао + 10-15 мл. студено прясно мляко

За заливката:

80-90 г тъмен шоколад за готвене
30 мл прясно мляко
Настъргана портокалова кора за украса.

Нишестето се разтваря в 200 мл. студено прясно мляко в малка касерола, слага се на котлона и се бърка, докато се сгъсти. Дръпва се от огъня. Добавя се маслото,
бърка се докато се разтопи напълно и се оставя да се охлади напълно.
Маята се разтваря в останалите 50 мл. топло прясно мляко. Прибавя се 1 ч. л. от захарта и 1 с. л. от пресятото брашно. Сместа се разбърква и се оставя да шупне.
Към охладеният крем се добавят захарта, ванилената захар, брашното на части и шупналата мая и се замесва меко и еластично тесто, което се оставя да почине 10 минути, след което се разделя на 2 равни части.
Към едната част, която ще остане бяла се прибавя настърганата портокалова кора и малко брашно (ако е нужно) и се омесва добре.
Другата топка се разделя на 2 равни части.
Към едната част се прибавя разтвореното в студено прясно мляко натурално какао (15 г.) и брашно колкото е нужно за оформянето на тесто с наситен кафяв цвят. Към другата част се добавя разтвореното в млякото какао (5 г.) и се процедира както с тъмнокафявата топка. Всеки цвят тесто се разделя на 10 равни топчета, като с най-голям размер трябва да е бялото топче, следвано от тъмно кафявото и накрая светлокафявото - най-малко топче.
От светлокафявите топчета се оформят фитили с дължина около 25 см., които се поставят в средата на разточените правоъгълници от тъмнокафяво тесто и се завиват на руло. Всяка бяла топка се разточва на правоъгълна кора, в центъра на която се поставя по един от оформените какаови фитили и се завива на стегнато руло. По този начин се оформят и останалите цветни фитили.
Подреждат в застлана с хартия за печене продълговата кексова форма с дължина 30 см. и се оставят да втасат докато удвоят обема си.
Бриошът се пече в предварително загрята на 170 градуса фурна с вентилатор около 30 минути. Оставя се да се охлади, изважда се от формата, залива се с разтопения в горещото мляко шоколад и се поръсва с настърганата портокалова кора.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай