Лясковец избира най-хубавото домашно вино

Лясковец избира най-хубавото домашно вино | StandartNews.com

Велико Търново. Трескава подготовка, съпроводена с предварителна дегустация на вино в домашни условия тече от няколко дни в Лясковец. Градът се стяга за поредният конкурс за "Най-хубаво домашно вино". Той ще се проведе в Музея на гурбетчийското градинарство на 13 февруари (четвъртък) от 14:00 часа.

Строгото жури дава право на участие само на пълнолетни лица с постоянно местожителство в община Лясковец. Членове на журито обаче не участват в надпреварата. Участниците трябва да занесат предварително по една стъклена бутилка от своите вина - бели или червени, може и от двете, в музея на градинарството. Всички желаещи могат да предоставят вината си в срок от 3 февруари до 12 февруари или в самия ден на конкурса.

До участие се допускат избистрени, домашно-приготвени вина, представени в не надписани бутилки с вместимост минимум 0,5 литра. За да бъдат избегнати всякакви съмнения, относно пълната анонимност на конкурса, при записване участниците няма да знаят своя номер, казват организаторите. Комисия от дегустатори ще оценява качествата на вината. Предвидени са грамоти и парични награди за първо, второ и трето място, както за бели, така и за червени вина.

Наградите ще бъдат връчени на победителите от кмета на община Лясковец д-р Ивелина Гецова на 13 февруари в 18:00 часа, когато ще започне празничния концерт, посветен на Трифон Зарезан в салона на читалище "Напредък-1870". В програмата за Зарезан ще се включат художествените състави на лясковското читалище "Напредък-1870" – Вокална група "Бели ружи", Вокална формация "Мелъди", Балетна школа "Ритъм" и Танцов състав "Лудо младо", подкрепени от музикалните изпълнения на популярния естраден певец Христо Кидиков.

На самия празник 14 февруари честването ще се състои на централния пл. "Възраждане" с начален час 11:00 часа. Официалното откриване на празника ще бъде съпътствано от водосвет за здраве и берекет. Лясковчани ще се отправят в празнично шествие, съпроводено с музика за ритуалното зарязване с Царя на лозето.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай