Кои храни трябва да избягват възрастните хора?

Отговорите от диетолози

Кои храни трябва да избягват възрастните хора? | StandartNews.com

Източник: БТА

Хората в напреднала възраст трябва да внимават с продукти, богати на витамин К или наситени трансмазнини. Това мнение изразиха диетолози, пише Блиц.

С напредването на годините хората следва да подбират продуктите, които влизат в менюто им. Защото отказът от някои продукти допринася са удължаване на живота при възрастните хора. Така например трябва да избягват богатите на витамин К продукти.

„Много витамин К се съдържа в листните зеленчуци, особено в магданоза. Той спомага за увеличаване съсирваемостта на кръвта.

А повишената съсирваемост е източник на тежки съдови инциденти във вид на запушване на артериални и венозни съдове с най-неблагоприятните последствия – от инфаркт на миокарда до инсулт“, предупреждават медици.

Освен това специалисти препоръчват на възрастните хора да избягват храна, наситена с трансмазнини (високо ниво на такива вещества има в кренвиршите, изделията с маргарин, чипсовете, много блюда - фастфуд).

И не на последно място, не прекалявайте с продукти, съдържащи много сол или захар. Посочената храна води до развитие на съдови проблеми, съкращаващи живота.

Също така пречка към дълголетието са обработените месни продукти. В техния състав влиза натриев нитрат, който е свързан с риск от развитие на рак.

Рискът от ракови заболявания се повишава и от другите добавки, присъстващи в готовите продукти – консерванти, оцветители, подсилватели на вкуса. При употребата им в организма интензивно се образуват свободни радикали.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай