Ключови новини от Кунчев за грипа и ковид

Главният държавен здравен инспектор със съвети как да се пазим

Ключови новини от Кунчев за грипа и ковид | StandartNews.com

Пикът на грипа се очаква към средата на месец януари, съобщи пред БНР главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

По думите му към момента заболеваемостта е по-ниска от тази през миналата година. Забавя се с около седмица - две, каза той, като посочи, че са регистрирани случаи и на грип тип А, и на грип тип Б. 

Д-р Кунчев отбеляза, че в последните 2-3 години има голям интерес към противогрипните ваксини. Той увери, че всички ваксини, които държавата е осигурила за хората над 65 години, ще бъдат употребени. 

Главният държавен здравен инспектор отчете, че около нас продължава да има и Covid. По думите му в 95% от случаите при хора с добро общо състояние заболяването преминава доста по-благоприятно отколкото преди 2 години. 

Д-р Кунчев съветва да избягваме контакт с болни хора, както и да носим маски на места, където се събират много хора. 

В интервю за предаването "Хоризонт до обед" той успокои, че в България няма проблем с коклюша. От началото на годината имаме само 19 случая и сме много далече от драматичните цифри, увери д-р Кунчев. 

По думите му имунизационният статус на населението в България по отношение на коклюша е сравнително добър, но: 

"Би могъл да бъде и още по-добър, който да ни гарантира, че дори при поява на случаи, те няма да прераснат в епидемия. За това е необходим обхват от 95%. За различните области има известни разлики. Като цяло обаче ние сме под този оптимален обхват. В различните годините той се движи между 89-90 до 94%, като в по-ниските възрасти е по-висок. Колкото повече порастват децата, малко по-трудно ги намираме, има движение на населението и този обхват постепенно спада". 

Д-р Кунчев посочи, че причините за това са различни. В големите градове страх и колебание у родителите всяват антиваксиналните движения, каза той, като отбеляза все пак, че този процент не е толкова голям - до 5%. При ромското население и хората, работещи в чужбина, също има затруднения, коментира специалистът. 

В България масово се използва 6-валентната ваксина, която се прилага на децата още от 2-3-4 месец, напомни здравният инспектор. Отчитайки това, че имаме възвръщане на коклюша, предприехме стъпка през 2019 г. да прибавим коклюша като реимунизация на 12 години, което оказва влияние, изтъкна той. 

Според него в момента има други заболявания, които представляват риск, като морбили и дифтерия. 

Не така обаче стоят нещата във Великобритания, където зачестяват случаите на заразяване с острото респираторно заболяване коклюш, наричан още на Острова "100-дневна кашлица". В Англия и Уелс за периода юли-ноември има регистрирани 716 случая, което е три пъти повече за същия период на миналата година. Общо за годината случаите досега са 1141.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай