Капамата е царицата на зимата

Зеленчуци според сезона са тайната на добрата кухня

Капамата е царицата на зимата | StandartNews.com

Спомням си един разговор преди време с младата френска готвачка Адлин Гратар, собственичка на парижкия ресторант "Ям-Ча". Заведението й получи звезда "Мишлен" и е много посещавано от "търсачите" на хубавото похапване. Тя става сутрин много рано и отива на пазара. Във Франция, известно е, целогодишно може да се намери всичко, но Адлин купува само зеленчуци, характерни за сезона. Казва, че те са гаранция за отличния вкус на храната.

Факт е, че нито чушките, нито доматите по плод-зеленчуците ни носят вкуса на лятото. Затова да се насладим през зимата на чудесни салати, супи, манджи с червено цвекло, праз, кисело зеле, целина, тикви...Расли са си у нас, сега им е времето, а вкусът им е истински.

Оригиналът от Банско

Продукти: 1 голяма кисела зелка, сланина, свинско месо, телешко месо, 2-3 пилешки бутчета, кървавица, месо от дивеч (ако има), ориз, чекане (това е туршия от червено цвекло), 4-5 сушени сини сливи, 150 мл червено вино, 4-5 дафинови листа, черен пипер на зърна.

Приготвяне: Зелето се нарязва на ситно и всички продукти започват да се редят в голямо глинено гърне. Слага се зеле, малко от сланината, свинско месо, 1 дафинов лист, ръси се с ориз. После пак зеле, телешко, ориз и така на слоеве се подреждат по същия начин бутчетата, дивечът, кървавицата - до изчерпване на продуктите. На всеки слой слагайте по 1 дафинов лист, зърна черен пипер, чекане (ако обичате вкуса му) и див кимион. Най-отгоре на капамата банскалии подреждат и по 4-5 сушени сини сливи. Не забравяйте виното и половин чаша топла вода. За да не издиша, капакът се залепва с тесто или пък под него плътно се слага алуминиево фолио. Гърнето се слага във фурната и тогава се включва на 250 градуса. След 30-40 минути температурата се намалява на 160 и ястието се пече още 4-5 часа.

Салата с целина

Продукти за 4 порции: глава и половина целина, 2 кисели ябълки, 3/4 чаша едро счукани орехи, майонеза, синьо сирене (рокфор), 1 ч. л. горчица, лимонов сок, черен пипер.

Приготвяне: Обелената и нарязана на дебели кръгове целина се сварява в подсолена вода. Когато поизстине, се нарязва на кубчета. Майонезата се разбива с горчица и лимонов сок на вкус, добавят се нарязаните на парченца ябълки, целината, орехите и настърганото на едро ренде синьо сирене. Салатата леко се разбърква и се поднася украсена с резенчета портокал.

Червена супа


Продукти: 1 неголяма глава червено цвекло, 2 моркова, 1 обелена и почистена от семките ябълка, 3 с. л. зехтин, 1/2 ч. л. смлян ким, заквасена сметана, черен пипер, сол.

Приготвяне: Цвеклото се измива и се нарязва на няколко едри парчета. Сварява се, без да се бели, заедно с почистените моркови и ябълката. Когато са готови, цвеклото се обелва и продуктите се пасират. Полученото пюре се разрежда с водата от варенето до желаната гъстота. Подправя се със зехтин, сол, черен пипер, ким. Когато супата изстине, се сервира в купички с 1 лъжица сметана - разбита и леко осолена.

Гювечета с пилешко

Продукти: 500 г пилешко филе, 200 г пушени свински гърди, 4 кисели краставички, 300 г гъби, 100 г топено сирене, 100 мл бяло вино, 2 скилидки чесън, 100 г сметана, 4 дафинови листа, черен пипер, сол, листа целина.

Приготвяне: Гювечетата се намазват с олио и в тях се слага едро нарязаното и леко посолено пилешко. Подреждат се пушените гърди, киселите краставички, гъбите, поставя се и по 1 дафинов лист. Най-отгоре е нарязаното топено сирене. Във всяко гювече се сипва сос, приготвен от сметаната, виното и счукания чесън. Пекат се около 40 минути във фурна на 220 градуса. Тя не трябва да е загрята предварително, за да не се спукат съдчетата. Сервират се поръсени с листа целина и смлян черен пипер.

Лучена торта

Продукти: За тестото: 200 г маргарин, 300 г брашно, 1 ч. л. сол, 1 бакпулвер, 1/2 ч. ч. вода; за плънката: 1 кг кромид, 200 г сметана, 200 г кашкавал, 200 мл прясно мляко, 4 яйца, 1 ч. л. сол, индийско орехче.

Приготвяне: В пресятото брашно се прави кладенче и в него се слагат размекнатият маргарин, солта и бакпулверът. С водата се замесва меко тесто и се оставя да почива поне два часа. След това се разстила в намазнена тава. Лукът се реже на филийки и се задушава в малко мазнина и вода. Яйцата се разбиват с млякото, сметаната и с предварително настъргания кашкавал, подправят се с индийско орехче. Лукът се изсипва върху тестото, а върху него - яйчената смес. Пече се до златисто около половин час в предварително загрята фурна. Може да се поднесе с кисело мляко.

Сладкиш с тиква

Продукти: Две опаковки по 500 г настъргана тиква (продава се в повечето от суперите), половин опаковка домашно приготвена юфка, кафява захар, прясно мляко, малко канела, брашно.

Приготвяне: В тава се слага тиквата, размесва се с натрошената юфка, захарта (на вкус), канелата. Сипва се прясното мляко, което трябва да бъде сантиметър под нивото на тиквата. Най-отгоре се ръсва леко с брашно, притиска се с лъжица, за да се овлажни, и се пече до златисто-кафяво. Студен, сладкишът се поднася с пудра захар.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай