Франкофони пяха "Марсилезата" в Бояна

Франкофони пяха "Марсилезата" в Бояна | StandartNews.com

Наздравицата в чест на новото "Божоле"

Младото френско вино "Божоле нуво", реколта 2015, получи елитна премиера в резиденция "Бояна". Над 1500 гости, представители на бизнеса, дипломатическия, политическия и културния елит, отпиха от чудесния еликсир. Домакиня бе Мария Лапер дьо Кабан, съпругата на френския посланик Н.Пр. Ксавие Лапер дьо Кабан. Наздравица вдигна и вицепремиерът по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев.

Церемонията бе открита от Весела Тодорова-Мозетиг, директор на Френско-българска търговска и индустриална камара (ФБТИК). В приветствието си към гостите тя отбеляза, че празникът на виното тази година преминава под знака на честването на свободата и живота в контекста на атентатите във Франция. Гостите почетоха жертвите на терористичните актове с едноминутно мълчание. Последва акапелното изпълнение на "Марсилезата", към което се присъединиха много от присъстващите.

"Тази година посрещането в София на новото "Божоле" 2015 носи много особен характер. Франция, Париж и околностите му отново бяха поразени от атентати, които доведоха до многобройни жертви. Всички ние сме дълбоко наранени. И тъй като животът продължава, бих искал днес да отбележим и един своеобразен "празник на свободата", за да почетем паметта на невинните жертви и да се противопоставим на кръвопролитното безумие на екстремистите. Всички приятели на Франция ще открият в това проява на силата на нашата нация", заяви Стефан Дюлае, председател на ФБТИК.

От името на Н.Пр. Ксавие Лапер дьо Кабан към присъстващите се обърна Доминик Вааг, първи съветник на посланика, който по това време беше във Варна. "Благодаря на България за многобройните послания на подкрепа и приятелство след атаките в Париж. Въпреки трагичните събития, нашият народ е решен да се бори с нетърпимостта и с нищо да не променя начина си на живот", сподели Вааг. 

Томислав Дончев изрази съпричастността на българите с мъката на Франция. "Днес някой би казал, че поради трагичните обстоятелства традицията за посрещането на "Божоле" трябва да бъде променена, но аз бих казал, че не трябва. Защото терористите искат точно това - традициите да бъдат разрушени, да променим нашите цели и това, в което вярваме. Виното освен напитка и поезия е още нещо - то е тъждествено с борбата за свобода и с любовта. И ако някой днес си мисли, че можем да подменим свободата в името на сигурността, то той е сбъркал. Защото и виното, и любовта, и свободата са не просто част от традицията - те са част от нас и ние ще успеем да ги съхраним", каза Дончев пред гостите.

"Денят на Божолето" традиционно се празнува в цял свят и тържественото представяне започва с фразата Le Beaujolais Nouveau est arrive! ("Новото Божоле дойде!"). Този ритуал се спазва и в България, където всяка година в третия четвъртък от месец ноември започва консумацията на младото френско вино. Едва след това, според Закона за виното във Франция, може да стартира продажбата му на световния пазар.

Счита се, че първоначално "Божолето" е консумирано от работниците по френските лозя в регион Божоле, за да отбележат края на гроздобера. Постепенно то започва да се продава в кафета и бистра в Лион и други градове в областта. През 1960 г. местният винопроизводител Жорж Дюбоф открил потенциала на приятната напитка и решил да промотира виното, като измисля състезание в това кой ще достави първата бутилка от него в Париж. Оттогава насам тази традиция се е разпространила по целия свят. Виното става толкова популярно, че всяка година има над 70 млн. бутилки, които се доставят в над 110 страни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай