Африканско фу-фу за Свети Валентин

Африканско фу-фу за Свети Валентин | StandartNews.com

Ястието на робите е деликатес в наши дни

"Свети Валентин" е идеалният празник, за да изненадате половинката си с домашна екзотика - африканска кухня в къщи. И докато ресторантите са препълнени с влюбени двойки, на които предлагат традиционно меню, вие ще тръгнете на африканско сафари с уникалните ястия "доро уат" и "фу-фу".

Африка ме плени с красивата си природа и екзотичност, а африканските манджи ме насищаха с аромата си още преди да съм ги опитала. Африканската кухня е резултат от смесването на културни и колониални влияния, търговски пътища и история. На огромния континент има всичко - безводни пустини, субтропични влажни равнини и джунгли. Екзотичната природа в съчетание с дългите колониални традиции оформят облика на местната кухня. Доскоро тя не беше позната извън пределите на континента, но напоследък кулинарната етно мода я превърна в обект на засилен интерес. Понятието "африканска кухня" е неточно, защото е невъзможно да се обхване разнообразието от традиции от цял континент. Има осезаема разликата между повлияните от английската и френската кухня ресторанти в Йоханесбург, типичното за Етиопия ястие "доро уат", наложените от португалските колонизатори подправки в Ангола и Мозамбик и яхнията от кокосово мляко и риба в Найроби.

Да започнем с кулинарното многообразие в страните на юг от Сахара. Там отделни области са запазили автентична си кухня, а други смесват местни традиции и външни влияния, резултат от търговия, колонизация, които се изразяват в използването на вносни продукти - чушки, царевица, фъстъци, донесени от Новия свят. С такова съчетаване се отличават Етиопия, Нигерия, Източна и Западна Африка, бившите португалски колонии Ангола и Мозамбик, и Южна Африка.

Фу-фу - ястието на робите, е деликатес в наши дни. То е пренесено в Америка от нигерийските роби. Представлява гъста каша от царевица или ямс, характерна за южните райони на Африка. От смляно просо, сорго, теф, ечемик и тапиока се приготвят панировки за месо и зеленчуци, плоски питки и вкусни каши. Не бях яла нещо по вкусно от "Фу-фу" в съчетание с "доро уат", приготвени пред очите ми от конгоанеца Тео. Макар че живее във Виена, той не престава да смайва приятелите си с автентичните си рецепти. Тео ми разкри, че основната характеристика на африканска кухня е широкото използване на нишестето и гриса. Те са в основата на яхнии от месо или зeлeнчуци и допълват ястията по същия начин, по който това прави оризът на Изток. Тапиоката и ямсът са основните грудкови растения в Африка. Задушените зеленчуци, подправените с лютивите грудки, яхнии с месо, особено с пилешко - са заимствани от африканската кухня. Фъстъците присъстват в почти всяко ядене, употребяват се като гарнитура и за приготвяне на супи. Фъстъчената супа е не само много полезна заради високото съдържание на протеин, но и насища. С една купичка спокойно може да се наядете. Пъпешите, дините, мангото и джаафата са най-популярните десерти в Африка. Жителите на Нигерия и крайбрежните части на Западна Африка подправят храната си с много люти чушки. Рецептите от крайбрежните области включват риба, маринована в джинджифил, домати и лют кайенски пипер, а след това опържена във фъстъчено олио. Френското влияние в Сенегал е довело до прибавянето на лимонов сок, нарязани зеленчуци, като лук и чесън, и много маринати. Популярни са фъстъченото, палмовото и кокосовото олио. При посещението ми в Занзибар ми направи впечатление едрият черен боб - "черно око", който е основен хранителен продукт за западна Африка. "Черното око" се вари на бавен огън няколко часа след което или се намачква със сирене и домати на пюре или се поднася на бобове със зехтин и лимон, поръсен с ароматни подправки. Бамята, позната и у нас, произхожда от Африка, и се използва за супи и фантастични яхнии. Африканското й име е "гомбо". Важни храни на трапезата на африканците са тропическите плодове, особено бананът и кокосовият орех.

Палят тамян на кафеена церемония

С изключение на мюсюлманските части, в Африка алкохолът се употребява често. ЮАР е известна с производството на бели и червени вина с високо качество. Там се произвежда и ликьорът "Ван Дер Хум", който има вкус на мандарина. "Тъскър", прочутата бира от Кения, се изнася за цял свят. По принцип бирата е подходящо допълнение към африканските ястия.
Най-известното алкохолно питие от вътрешността на Африка е етиопското вино с мед "Тей", което се приготвя там от векове. Пчелите са първите опитомени животни по тези земи. Виното, приготвено с техния мед, има специфичен вкус, към който се привиква постепенно, но безвъзвратно. Етиопия има претенции да е първа и в друго - в култивирането на кафето. Етиопската "кафена" церемония започва със запалването на тамян, след което зърната кафе се предават от ръка на ръка между всички гости, за да бъдат одобрени от тях, а накрая се пекат в тиган. От Етиопия кафето било пренесено в Йемен, а чрез арабския свят - в Европа.

Ето няколко лесни за приготвяне рецепти от африканската кухня, пратени специално за "Стандарт" от моята приятелка Бети О'норе - позната от "Хъшовете" и група "Супер Макс" - красивата българка от конгоански произход, която неотдавна отвори собствен мулти-култи ресторант във Виена, предлагащ и африкански специалитети. А в следващите броеве ще продължим кулинарното пътешествие в Западна и Източна Африка.

РЕЦЕПТИ

Доро уат
/Етиопия/

Продукти:
- 1 пиле без кожа, разделено на порции, 6 ч. ч. червен лук, нарязан на ситно, 1 к. ч. смес от подправки, 2 чаени чаши подправено масло, 1/4 ч. л. черен пипер, 1/4 ч. л. чесън на прах, 1/2 ч. л. млян джинджифил, сол на вкус, 1/2 ч. ч. червено вино, 6 твърдо сварени яйца, 1 лайм

Приготвяне:

Пилето се намазва със сока на лимона и се поставя в купа. Лукът се запича до кафяво в тиган без мазнина, прибавя се маслото и се разбърква добре. Наливат се 1 ч. ч. вода, виното, добавят се всички подправки и отново се разбърква. Слага се пилето и ястието се задушава 30 - 40 минути, като периодично се долива вода. Когато пилето омекне и сосът започне да се сгъстява, се прибавят обелените и настъргани яйца. Доро уат се поръсва с пипер и се сваля от огъня.

Салата от банани
/Уганда/

Продукти за 4 порции
- 400 г банани, 100 г стафиди, 20 г овесени ядки или царевични пръчици, 100 г шунка, 200 г сметана, 1 лимон, няколко листа зелена салата.

Приготвяне:
Стафидите се накисват във вода. Бананите се нарязват на кръгчета с дебелина 0,5 см и се смесват с овесените ядки, ситно нарязаната шунка и стафидите. Сметаната, лимоновият сок и настърганата кора на лимона се смесват и с този сос се полива салатата. Сервира се върху листа от зелена салата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай