Понеделник,

Здравният министър каза какво става в Благоевград

От: Рачо Рачев, кадър БНТ -
Здравният министър каза какво става в Благоевград
A
A
A

Здравният министър Костадин Ангелов направи днес обиколка на лечебните заведения в област Благоевград, за да се убеди в готовността им да се справят с COVID епидемията.

Няма място за притеснение, достатъчно са болничните легла в региона. "Леглата са достатъчно, в момента са заети 49 легла. Има готовност за разкритие на до 66 и при необходимост могат да бъдат разкрити още 28 легла. Това считаме, че ще обезпечи нуждите на населението в тази област", обобщи министърът.

Няма да бъдат налагани допълнителни протиепидемични мерки в региона, след като преди седмица стана ясно, че в областта има завишена заболеваемост. Но контролът спазват ли се сега наложените ограничения ще бъде завишен.

"Това, което можем да направим, е да завишим максимално много контрола и всичко, което е в разрез с наложените мерки, да бъде своевременно докладвано и санкционирано. Започнахме масови проверки навсякъде, по всички обществени места, където има струпване на много хора, нощни заведения, градски и междуградски транспорт", докладва министърът.

Всеки един от кметовете по общините може да наложи допълнителни мерки. Там, където те са преценили за необходимо, това е направено. Считам, че с тези мерки бихме могли да очакваме по-малки числа, за да можем да дадем глътка въздух на българските хотелиери, обясни здравният министър.

"Тази битка, за да я спечелим, трябва да сме единни", акцентира още проф. Ангелов и обясни, че целта на мерките не е да се спира движението на гражданите, а да се спасят животи.

97 нови случаи на COVID-19 са регистрирани в Благоевградска област от 16 до 18 октомври, обобщиха данните от РЗИ-Благоевград. Най-много нови случаи има в Благоевград – 34, следват Гоце Делчев с 15 случая и Сандански – с 9.

Днес Ангелов посети болниците в Сандански, Гоце Делчев, Разлог и Благоевград. Здравният министър проведе и заседание заедно с Областния кризисен щаб.


Всички новини от категория Заразата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички