Затягат мерките след седмица. Парите за лекарите под въпрос

Решават за училищата в последния момент

Затягат мерките след седмица. Парите за лекарите под въпрос | StandartNews.com

Противоепидемични мерки срещу COVID-19 вероятно ще има още другата седмица. Това съобщи в интервю за бТВ здравният министър Стойчо Кацаров. В предаването „Тази сутрин“ той коментира, че ситуацията със заболеваемостта в страната се следи изключително внимателно.

„Това, което ни тревожи не е мащаба, а скоростта, с която расте заразата“, коментира Кацаров.

Мерките ще засегнат първо събитията на закрито, където ще бъде ограничен капацитетът на посещения. В момента тези пространства работят с 50% капацитет, като според плана за действие при пандемии следва той да бъде намален на 30%.

„Според докладите на РЗИ-тата основният източник на зараза са масовите събирания, включително битови“, коментира Кацаров.

„Ние следим ситуацията, като предвиждаме възможност за ваксинирани хора да посещават събития“, допълни той. Здравният министър добави, че искат при въвеждането на нови мерки паралелно да тръгнат и мерки за подпомагане на засегнатите браншове.

Кацаров залага и на регионални мерки в зависимост от заболеваемостта.

„Ние сме осигурили необходимите лекарства и предпазни  средства. Процедурите по подготовка на системата са в ход, но това което увеличава рисковете е лошото състояние на здравната ни система като цяло“, допълни здравният министър.

Той не се ангажира с позиция как ще започне учебната година. Всичко ще зависи от статистиката за заболеваемостта преди 15 септември. „Към този момент няма нужда от мерки спрямо учебните заведения. За тях ще се решава в седмицата преди началото на учебната година“, каза Кацаров. Той уточни, че детските градини ще работят до последно.

Допълнителните пари за медиците са под въпрос. Стойчо Кацаров каза, че допълнителните 1000 лева за лекарите за август месец са под въпрос заради висящата актуализация на бюджета.

„Тази актуализация е необходима. Народното събрание трябва да ни позволи да извършим плащания. И тук не става въпрос само за парите на първа линия, а за лекарства, за лечение с антитела, за ремдесивир“, каза Кацаров.

„Имаме всичко необходимо за посрещане на тази вълна до края на август, може и до средата на септември. Всички мерки са взети, но трябва да бъдат финансирани“, каза още здравният министър.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай