Понеделник,

Затварят пазарите, ако не спазват карантината

От: Рачо Рачев -
A
A
A

Премиерът Бойко Борисов заяви днес, че пазарите ще се спрат, ако не си направят ред, както в магазините и веригите за влизане и излизане.

Наредил съм на Младен Маринов, там, където не се създава ред, да ги затварят веднага, каза той. "Умоляваме да се спазва ред и изведнъж отиват и се накачурват всичките, все едно ще свършат ябълките", каза Борисов. По думите му, за да разхлабим мерките, трябва да станем по-дисциплинирани.

Борисов уточни, че може от двете страни на всеки пазар да се създаде пропускателни пунктове и да влизат и излизат толкова хора, колкото трябва.

Вътрешният министър Младен Маринов заяви, че мерките, които е разпоредил министърът на здравеопазването, са в сила. МВР следи за тяхното спазване, но отговорностите са на управителите и собствениците на пазарите, както на хранителните магазини, каза той.

Маринов каза обаче, че се забелязва влошаване по спазване на мерките на пазарите заради топлото време. "Не е моментът да наказвам, моментът е да се пазим един друг и да спазваме заповедта на Министерство на здравеопазването, защото е важно за всички. Препоръчваме да се носят маски, може и платнени. Всички мерки снижават разпространението на заразата.

Разпоредил съм мерки на областните директори, довечера ще получа доклада дали има промяна в поведението на собствениците и управителите на пазарите, ако няма промяна - с местните органи на власт, ще предприемем действия за затваряне, защото те са повече опасни за гражданите, отколкото да си купят хранителни продукти", категоричен е Младен Маринов.

По думите на Борисов пикът на заразата се очаква до 10-15 дни - седмица след Великден.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички