Защо някои държави отказват "Астра Зенека" за 65+

Липсват тестове, които да показват, че медикаментът е ефективен при по-възрастните хора, каза експерт

Защо някои държави отказват "Астра Зенека" за 65+ | StandartNews.com

Трябва ли ваксината "АстраЗенека" да се прилага на хора над 65 г.? Някои държави няма да го правят.

Италия няма да имунизира деца и възрастни над 55 г. с ваксината на "АстраЗенека", а в Германия препоръчват тя да се поставя на хора до 65 г.

Както съобщава електронното издание на вестник "Курир", единодушната препоръка на австрийския експертен съвет към Министерството на здравеопазването е ваксината на "АстраЗенека" да се прилага на хора от 18 до 64-годишна възраст, тъй като все още няма достатъчно натрупани данни за приложимостта й при по-възрастни лица.

Експертният съвет по ваксините очаква през идните седмици да станат известни резултатите от нови изследвания в САЩ и Великобритания, които да дадат възможност да се направи препоръка без уговорки и за групата на възрастните граждани.

Ваксината на AstraZeneca е абсолютно безопасна при приложението й при пациенти. Това, което към момента липсва от страна на производителя, са тестове, които да показват, че медикаментът е ефективен при по-възрастните хора”. Това заяви в ефира на „Здравей, България” д-р Аспарух Илиев, завеждащ Лабораторията по инфекции на мозъка към университета в Берн.

По думите му той и колегите му са обсъдили този въпрос и заедно са достигнали до извода, че липсата на подобна информация се дължи на „немарливост” от страна на компанията, която не е включила хора над 65-годишна възраст в клиничните си изпитания.

„Нито една от препоръките да не се ваксинира тази възрастова група не е свързана с наличие на опасни и сериозни странични ефекти при тях”, категоричен е експертът. „В момента Европейската медицинска агенция препоръча ваксината за всички възрастови групи, изхождайки от позицията, че поради липсата на особени странични ефекти при по-младите не може да се очакват такива и при по-възрастните”, допълни той.

За ефективността на тази ваксината при по-възрастните пациенти председателят на Националния оперативен щаб проф. Венцислав Мутафчийски каза по БНР, че в препоръката на фирмата е записано с нея да не се ваксинират пациенти над 55 години, защото тази възрастова група не е била включена в експерименталния процес.

Кога идва ваксината у нас

48 000 дози от ваксината на "АстраЗенека" е планирано да пристигнат в България на 7 февруари, съобщи по БНТ директорът на Агенцията по лекарства маг. фар. Богдан Кирилов.

Следващата доставка от 75 000 дози е планирана за 14 февруари. Още 136 000 дози трябва да пристигнат до края на месеца. Това прави общо 260 000 дози от ваксината общо за февруари.

Междувременно се разбра, че "АстраЗенека" ще достави още 9 милиона дози на Европа през първото тримесечие на тази година. С това общият брой на дозите, доставени от фармацевтичната фирма за Европа, ще достигне 40 милиона.

"АстраЗенека" ще започне доставките седмица по-рано от предвиденото, заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в Туитър. "Освен това компанията ще разшири производствения си капацитет в Европа", добави тя.

Вчера Фон дер Лайен проведе стратегически преговори с главни изпълнителни директори на фармацевтични предприятия, сключили договори за доставка на ваксини срещу Ковид-19, предаде ДПА. "Пандемията показа ясно, че производствените капацитети са ограничаващ фактор", заяви Фон дер Лайен в писмено изявление след края на видеоконферентния разговор, посветен на подготовката за борба с пандемията, новите щамове на коронавируса и производството. "От жизненоважно значение е да отговорим на тези предизвикателства", добави тя, като подчерта, че "индустрията ще бъде важен партньор" в подобряването както на дългосрочната готовност, така и на непосредствените предизвикателства, свързани с Ковид-19.

В срещата участваха директори на "АстраЗенека", "Бионтех/Пфайзер", "Джонсън и Джонсън", "Санофи", "Модерна" и "CureVac", пише dir.bg.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай