Заради коронавируса:Отменят тържествата на Шипка

Причина е, че струпването на големи групи хора крие предпоставка за епидемиологични рискове

Заради коронавируса:Отменят тържествата на Шипка | StandartNews.com

Тържествата за националния празник на България - 3 март, на историческия връх Шипка се отменят. Това се прави по препоръка на националния кризисен щаб. Причина е, че струпването на големи групи хора крие предпоставка за епидемиологични рискове.

Достъпът на граждани, желаещи да се поклонят пред Паметника на Свободата, обаче остава свободен.

Решението на Щаба е съобразено със становищата на привлечени към него експерти от областта на епидемиологията, инфекциозните болести, вирусологията и превантивната медицина, пишат от пресцентъра на ВМА.

Въпреки че в страната ни няма регистриран случай на новия коронавирус, в последните дни се наблюдава грипна вълна от вирус тип „Б” в областите Варна, Бургас, Пловдив, Разград, Сливен, Ямбол, Стара Загора, София-област и други. На много места в страната бе обявена вторична грипна ваканция и днес в редица градове е неучебен ден.

Общопрактикуващите лекари и училищните ръководства съобщават за увеличена заболеваемост от респираторни инфекции и грип, във връзка с което на места предстои обявяване на грипна епидемия, а за учениците – и на грипна ваканция. Справката на епидемичната ситуация показва, че обстановката в страната се усложнява и от активирането на други инфекциозни заболявания.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай