Занемарили сме личната грижа за здравето

Ние винаги смятаме, че ще ни се размине, твърди доктор от СЗО

Занемарили сме личната грижа за здравето | StandartNews.com

В България наблюдаваме занемаряване на грижата за себе си през последните години, заяви доц. Михаил Околийски, представляващ офиса на Световната здравна организация в България.

„Ние винаги смятаме, че ще ни се размине. Продължаваме да пушим, да пием и да шофираме безразсъдно“, заяви той.

Даде пример с това, че сърдечните заболявания у нас са висок процент. По думите му те „не идват просто така, защото сме нещастен народ“, а защото не спортуваме, не се грижим.

И подчерта, че трябва да се спазват всички заръки на властите. Напомни за препоръката на премиера Бойко Борисов – да не се ходи по дискотеки, а да се ограничат вижданията. Околийски каза, че дори трябва да се избягва здрависването. Миенето на ръце е задължително, каза още експертът.

Доц. Михаил Околийски обясни, че коронавирусът се превръща „в космато чудовище, което драска по вратата“, затова и хората трябва да внимават откъде се информират, за да няма всяване на паника.

Специалистът каза още, че Ковид-19 (COVID-19) е притеснил всички. Той посочи, че всяка държава сама решава какво да предприеме, но се придържа към  общите заръки.

„СЗО задава летвата за добра практика за определени области, техническа помощ, но страните членки сами взимат мерките си. Няма нито една страна, която казва: Нас това не ни засяга, не ни интересува. Това е едно обединение. Това е един шанс да осмислим и рисковото поведение като хора“, каза още Околийски.

СЗО обаче не препоръчва затваряне на граници. „Става въпрос и за състоянието на здравните системи. Има и смесени проблеми на места. Живеем в много динамични времена, в които трябва да се смилим и да вярваме на специалистите“.

Над 120 000 души са заразените в целия свят. Най-засегната остава Китай. След нея е Италия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай