Забраняват влизането у нас на групи чужденци

МВР проверява броя на туристите по хотелите и какво става в България с чуждите граждани

Забраняват влизането у нас на групи чужденци | StandartNews.com

"МВР проверява броя на туристите по хотелите и какво става в България с чуждите граждани. На прага сме да забраним влизането в България на редица групи от граждани, вече в списъка със забранени държави". Това заяви председателят на Националния оперативен щаб срещу коронавируса ген. Венцислав Мутафчийски на извънреден брифинг в Министерския съвет.  Той допълни, че по този въпрос се работи активно.

Във връзка със завръщането на големи групи роми, то от Щаба сме препоръчали по активна работа по градовете с тези общности. Ще се разяснява какво е коронавирус, какво е карантина, как да се предпазим, как се предава заболяването и др. Моля да не звучи като дискриминационни мерки, но там ще има голяма активност", допълни Мутафчийски.

"България има почти равномерно разпределение на ромски общности - във всички градове има пълна мобилизация на властите за разяснителна кампания", каза председателят на Националния оперативен щаб срещу коронавируса. "Мобилизирани са възможно най-голям процент от службите", разкри Мутафчийски.

Математическите модели, които се създават, и особено във връзка с отделните региони и възрастовите разпределения и появата на нови случаи, биха ни дали особено ценна информация, обяви Мутафчийски.

"С тези модели ще вземем важни решения за заразените от коронавирус, разпределението на медицински експерти и ресурси. Факторът време също е важен", каза още той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай