Вторник,

Възможно ли е да няма други заразени с индийския щам

От: Стандарт -
490
Възможно ли е да няма други заразени с индийския щам
A
A
A

Твърде вероятно е случаят със заразеният мъж с индийския вариант на COVID-19 /известен като Делта/ да остане без други заболели, свързани с него, защото пациентът се е самокарантинирал, не е имал контакти. Това коментира пред БНТ директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова.

Тя обясни, че 26-годишният мъж се разболява от среща с чужденец от Северна Ирландия, който е болен, а не у нас.

По думите ѝ няма никакво забавяне при вземането и обработването на пробата и работата е свършена. Тя уточни, че пробата е получена на 21 април и е секвенирана на 5 май, защото това е дълъг процес, в този момент този щам обаче, според световните данни, излиза неопределен.

"При заразения българин е протекло леко заболяването, не е бил хоспитализиран, а е бил на домашно лечение, с кашлица, хрема, температура. Той се е разболял между двете дози ваксина на "Астра Зенека". Ваксините са нашето най-надеждно оръжие, имунитетът срещу вируса е достатъчен при 2 дози ваксина. Подценяваме опасността, спадът на заболелите е фалшиво отпускане", допълни проф. Ива Христова.

По думите й се върви към падане на маските в офиси, където хората са ваксинирани. Тя обаче предупреди, че с  навлизане на други варианти, с есенния сезон при всички случаи ще се вдигне броят на заболелите. На преболедувалите преди година им спада имунитетът и задължително трябва да се ваксинират. "Твърде вероятно е да няма отново грипна епидемия, заради COVID-19. Няма голяма разлика между индийския и британския вариант на коронавируса. Индийският се разпространява до 60% по-лесно, очаква се да набира сила", добави проф. Ива Христова. Тя обясни още, че вирусът се подмладява и засяга все по-често по-младите и децата.

Проф. Ива Христова каза още, че подкрепя проф. Кантарджиев след пенсионирането му


Всички новини от категория Заразата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com