Балтов каза къде изчезна ген. Мутафчийски

В момента вървим по платото

Балтов каза къде изчезна ген. Мутафчийски | StandartNews.com

В момента вървим по платото. През октомври броят за заразените от коронавирус у нас ще се задържи в сегашните рамки, може би с малко увеличение. Не така обаче ще е през ноември. Тогава се очаква бум на заразата. Прогнозата направи шефът на „Пирогов” проф. Асен Балтов.

През ноември се очаква броят на заразените да стигне 30 000, 8 000 от които активни, прогнозира Балтов.

 „Виждате какво се случва в цяла Европа с COVID-19, България е остров, който остава с малко инфектирани. Около нас обаче всичко ври и кипи”, коментира професорът пред Нова тв. „Страшно е, когато се изпусне контролът. Затова е важно да има добра информираност и да се дава брифинг веднъж седмично”, продължи той.

Проф. Балтов обаче не поясни дали щабът още се ръководи от ген. Мутафчийски, или вече е поет от министър Костадин Ангелов. Не каза и дали самият той е част от Националния оперативен щаб. Очаква се редовните брифинги да бъдат в сряда.

"Ген. Мутафчийски е генерал. Той може да бъде председател на такъв щаб, когато имаме извънредно положение, но когато имаме действащ министър на здравеопазването и е наш колега, той ще поеме отговорност кой да помага и кой не", обясни още директорът на "Пирогов". "Това, която ген. Мутафчийски направи, беше изключително полезно и хората трябва да разберат, че го направи само за да спаси здравето на хората. Мутафчийски е един перфектен колега и направи всичко възможност за времето, в което беше начело на Щаба", заключи той.

„Мисля, че самият министър оттук нататък ще поеме този ангажимент да ръководи тези процеси и той да преценява кой да помага и кой какво да върши”, заяви проф. Балтов. Високата смъртност обясни с няколко фактора. „Безспорно сме застаряваща нация, но и имаме изключително високо ниво на сърдечносъдови заболявания. Тази инфекция засяга и микросъдовете и микроциркулацията”, каза още проф. Балтов. По думите му другата причина е, че пациентите търсят късно помощ.   „Буквално чакат нещата да станат нетърпими”, заяви проф. Балтов.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай