Войната на ваксините

Някои страни вече обвързват с имунизацията не само свободното пътуване, но и започването на работа

Войната на ваксините | StandartNews.com
  • Оставиха на джипитата да съветват пациентите
  • Някои страни вече обвързват с имунизацията не само свободното пътуване, но и започването на работа

"Ваксина" вероятно ще бъде думата на 2021 година, когато Гугъл направи поредната си класация. Битката кой и как да се ваксинира и защо едни държави получават повече ваксини от други вече не е битка за здраве. А за пари. Или за геополитика.Съвсем скоро ваксинираните ще се сдобият с повече права от онези, които не са успели да си поставят инжекция и това вече се разписва в някои междудържавни споразумения.Държавите, които можаха да си позволят да платят по-скъпо за ваксиниране, като например Израел, и благодарение на това успяха да имунизират повече хора, вече преговарят за свободно придвижване на своите граждани с други страни - в момента с Гърция. Обсъжда се на правителствено ниво Атина да приеме израелски сертификати за ваксинация, което ще позволи жителите на двете страни да пътуват без допълнителни рестрикции. В момента Израел има най-високата степен на ваксинация в света, докато ваксинирането в ЕС е почти замряло през последните седмици. Дания пък предлага ковид-паспорт за работещите граждани - тоест, ако си ваксиниран, имаш предимство на работното място. Независимо, че това няма нищо общо със свободомислието, щяло да позволи да се отворят част от неработещите сега бизнеси. Съвсем скоро се очаква подобни становища да вземат и туроператорите, и авиокомпаниите, като приемат документа за поставена ваксина наравно с PCR-теста и дори като по-надежден от него, за да ни позволят да обикаляме света и да почиваме извън страната.

  • Драматично неравенство между бедните и богатите

В същото време именно сега цари драматично неравенство между бедни и богати държави по повод поставянето на ваксина и възможностите за избор коя да бъде тя. Проблемът с неваксинирнето на бедните държави е ясен - те не са в състояние да заплатят прескъпо за ваксините, затова и получават оскъдни количества, при това с огромно закъснение спрямо богатите батковци. Така едни държави като Израел се оказаха с 50 и над 50% ваксинирано население, докато другите не могат да достигнат и пет процента. В същото време обаче възникна и друг проблем - със забавянето на ваксините на "Астра Зенека" заради съмнения как се отразяват на хора над 55 и особено над 65 години. Това накара европейските здравни власти да бъдат доста резервирани към нея. Но именно това е ваксината, от която България е поръчала най-много бройки - 4,5 милиона. Едва в последните дни се появи информация, че тази ваксина е безопасна и за хора над 65 години и в момента за това се очаква публикация в престижно научно списание. До есента се очаква "Астра Зенека" заедно с университета в Оксфорд да произведат и следващо поколение ваксина, които да защитава срещу мутациите на вируса. Те са убедени, че този вариант на ваксина ще действа успешно срещу новия британски щам. Все пак авторите на изследването се застраховат, че все още очакват изследванията, които да покажат как тяхната ваксина действа на по-възрастната част от населението. Заради неяснотите в тази област Швейцария заяви в сряда, че няма да одобри, поне засега, ваксината на "Астра Зенека", докато не се получат по-надеждни данни за нея. В същото време ваксинирането на британците с "Астра Зенека" вече е масово, при това те започнаха точно с хора от уязвимите групи.Що се отнася до руската ваксина "Спутник 5", някои от нашите специалисти смятат, че тя е по-надеждна от тази на "Астра Зенека". Това твърди ученият от БАН доц. Андрей Чорбанов, който ръководи разработването на българска ваксина. Заради липса на финанси обаче тя все още е пред клинични изпитания на ниво животни. За момента, от четирите ваксини, които се предлагат, единствената различна е на "Астра Зенека". Тя се базира на вирусен вектор, в който е поставена генетична информация от коронавируса. Другите три ваксини са направени на един и същ принцип - там е поставена генетична информация, която директно да бъде реализирана от клетката в гостоприемника. Именно това е причината тези ваксини да се държат във фризери при много ниски температури. Очевидно в следващите години войната за пазари ще мутира във война за ваксини - особено ако вирусът отново мутира.

  • Къде сме ние?

Къде сме ние в тази ситуация и как ще става ваксинирането у нас? Има алтернатива това да правят или личните лекари, или болниците. Държавата обаче обърка джипитата за това как точно ще става ваксинирането - на практика се оказа, че те са научили от медиите, че трябва да имунизират срещу Ковид-19, при това без да са обучени конкретно за тази манипулация. Много от по-притеснените хора са потрошили телефоните на личните си лекари в последните дни, за да поискат ваксиниране, въпреки че джипитата въобще не разполагат с ваксини, а електронната платформа, на която трябва гражданите да се регистрират, ще бъде готова чак в края на февруари. В момента джипитата дори не са обучени как да правят новите имунизации, които се различават от традиционните. Да не говорим, че уж гражданинът трябва да може да избира ваксината, която да ползва, а не е ясно как точно ще става това, след като държавата е поръчала определено количество от различни ваксини. Гражданите също може да се съветват с личния лекар за избора на ваксина, но самите джипита все още не са получили инструкции кои от тях каква специфика имат. Според лекарите, записват се и хора с автоимунни заболявания, както и бременни, за които, по думите на специалисти, ваксината е противопоказна. Личните лекари все още не са получили и инструкция дали трябва да спазват имунизационния план, който бе обявен за цялата страна - тоест да разделят хората в приоритетни групи. "Ако нито един възрастен пациент не прояви интерес към ваксина, но има по-млади хора, които не работят на първа линия, трябва ли да ги включвам в плана си, или не?", пита личен лекар.В опит да мотивира джипитата, държавата обещава да им плаща по 10 лева за всяка доза от двустепенните ваксини срещу COVID-19, които ще бъдат поставяни. Парите ще се дават на личните лекари, както и на медиците, работещите в Диагностично-консултативните центрове, лекарите в лечебните заведения, в изнесените и мобилните ваксинационни центрове, медиците в Регионалните здравни инспекции.  Средствата ще бъдат осигурени от държавния бюджет. Заплащането ще става след вписването на ваксинацията в електронния регистър. Такъв има в редица страни. В Австрия например записалите се получават обратен имейл с ден, час и място за  манипулацията.

  • Как Сърбия изпревари Германия и Франция

Докато България продължава да е на опашката в Европа по брой ваксинирани срещу Ковид-19, съседна Сърбия успя да се нареди сред държавите, които имунизират с най-бързи темпове в света. Тя изпревари дори Германия и Франция, единствено Великобритания е по-напред, пише "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг".Както казва сръбският здравен министър Златибор Лончар, успехите на Сърбия във ваксинацията се дължат и на това, че за разлика от западните държави, страната е положила усилия да си осигури ваксини от всички производители. Днес Сърбия разполага и с препарата на BioNTech и Pfizer, и с руската ваксина "Спутник V", и с китайската "Синофарм". Това пък носи точки на президента Вучич - дори и най-отявлените му противници споделят, че неговите усилия за поддържане на добри отношения с Пекин са се изплатили."За разлика от другите държави, в Сърбия гражданите могат да изберат коя ваксина искат", обяснява Лончар. Най-предпочитаната от сърбите ваксина е руската, която са избрали 40% от желаещите да се имунизират. Привържениците на BioNTech и Pfizer са само 28%.Благодарение на получените значителни доставки, Сърбия си позволява да провежда и регионална политика с ваксините - на Северна Македония бяха продадени 8000 дози на BioNTech и Pfizer, а на контролираната от Сърбия северна част на Косово бе предоставена пратка от 55 дози.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай