Вълната от Ковид! Нов, много страшен симптом

Доцент предупреди за опасни последствия

Вълната от Ковид! Нов, много страшен симптом | StandartNews.com

Нов, много страшен симптом издава завърналия си Ковид-19. Вълната се разраства, от днес маските и в градския транспорт са задължителни. Те трябва да се носят още в болници и социални заведения.

Всеки ден пациенти с доказана или суспектна за Ковид-19 инфекция биват диагностицирани с внезапна загуба на слуха поради засягане на слуховия нерв. Ковид-19  практически може да засегне всеки орган поради тропизма на вируса към клетките на стените на малките съдове, коментира доц. д-р Тодор Попов в интервю - част от кампанията "Плюс мен" на Министерството на здравеопазването за популяризиране на ползите от ваксинацията срещу вируса, предаде БНР.

 Д-р Попов е доцент към Катедрата по УНГ болести и хирургия на глава и шия в Медицински университет - София и част от екипа на Клиниката по УНГ в УМБАЛ "Царица Йоанна" - ИСУЛ, съобщават от здравното министерство.

По думите му, засягането на слуховия нерв се проявява с внезапно намаление на слуха, a често пъти и с високочестотен шум.

"Изключително важна е бързата реакция. При доказване на това състояние трябва да се започне болнично лечение с вливания. Колкото по-рано стартира терапията, толкова по-висок е шансът за спасяване на слуха. При липса на лечение обикновено намалението на слуха е необратимо, а по-късното търсене на решение става невъзможно", предупреждава доц. Попов.

Той обяснява, че коронавирусната инфекция може да засегне слуха при пациенти на различна възраст. Проблемите се наблюдават дори при деца.

По отношение на хората, които имат предхождащо, старо намаление на слуха добавянето на допълнително усложнение, вследствие на коронавирусната инфекция, би могло да доведе до наслагване и съответно до тежка инвалидизация, посочва още специалистът.

"Има два варианта - да се сблъскаш с коронавируса SARS-CoV-2 контролирано или да го срещнеш неконтролирано. Ваксината доказано помага този сблъсък да е контролиран и минимализира рисковете за здравето на ваксинираните", посочва той. "За съжаление, една част от обществото ни просто отказва да повярва в истинността, а причината е страх. Не бива да ни е страх. Не бива да бъдем парализирани от "оградите" на нашето собствено съзнание", категоричен е доц. Тодор Попов.   

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай