Витанов зарадва с добри новини

По-лошо, отколкото е, трудно ще стане, смята математикът

Витанов зарадва с добри новини | StandartNews.com

Математикът проф. Николай Витанов публикува ежедневния си анализ на обстановката с коронавируса у нас.

"Така, какво стана вчера. 5863 случая, доста по-малко от пиковата стойност от 6816 преди седмица. С други думи - вторичен пик - октомври месец. Ще кажете - че ние, дето четем тия анализи редовно, това си го знаем, че ще е така още от началото на септември. Така де, прогнозата си беше добра. Да припомним обаче какъв рев имаше срещу тази прогноза.

Какво имаме още - претоварена здравна система, която се опитва да устиска, активни случаи над 100 000, висока смъртност. С две думи - Долината на плача. Но ние пак не сме изненадани - ще кажете. Не сте, да не сте. Изненадани са ревящите хейтъри, които овиха Луната заради прогонозата ми за висока смъртност. Ами висока е, такава ще е и в следващите дне седмици.

Сега добрата новина. Базовото репродуктивно число вече четвърти ден е под 1.3. Тази сутрин е 1.214. Обхвата на заразата се разширява, но вече не е експоненциално. Знаете вече, че като ме питат, ще удържи ли здравната система, отговарям: ще устиска. Ще устиска значи, че корабът на здравната система, образно казано, ще вземе завоя при Камен бряг, но ще закачи някоя и друга скала. Активните случаи ще прихвърлят 110 000 и ще се насочат към 115 000. Знаете, че здравната система е в състояние на технически и кадрово претоварване.

Друга позитивна новина е, че индикаторите, характеризиращи разпространението на заразата, спряха да растат. Маршируват на място. Това говори, че силата на дифузнато разпространение, макар и да е голяма, спря да расте. Това показва, че са достигнати пиковите стойности за вторичния пик на тази вълна (какво следва след вторичния пик е отделен въпрос). Маршируват на място означава, че броят на новите случаи ще остане висок. Това не е добре.

През следващата седмица съм в чужбина. Което ще рече, че няма да пиша. Оставям ви в ръцете на другите прогностици. За да не вземат много да ви плашат, да ви напомня - в Долината на плача сме, но по-лошо, отколкото е, трудно ще стане, докато се върна след 10-на дни. По-добре може да стане - голяма вероятност, по-лошо да стане - вероятността е малка", пише Витанов във Фейсбук.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай