Витанов: Спасяването на давещия се е в неговите ръце

Пазете се, пазете си скъпата биологична собственост, призовава математикът

Витанов: Спасяването на давещия се е в неговите ръце | StandartNews.com

Математикът проф. Николай Витанов публикува ежедневния си анализ на обстановката с коронавируса у нас.

"Днес базовото репродуктивно число е 1.369. Шести ден над 1.3. Натоварването на здравната система е значително. Броят на активните случаи ще расте бързо, ще се увеличават по-бързо и хоспитализациите и случаите за интензивни отделения. Тук да поддържам огъня - знаете ли кое е най-малкото шестцифрено число. Някои се сетиха, сетиха се и защо питам и кога евентуално ще ви го напиша това число.

Разпространението на заразата в страната е дифузно - всички области са с такова разпространение. Гледам числата и се чудя какво да ви напиша. Никакви числа, но в Северозападна България ситуацията с дифузното разпространение никак не е добре. То не, че София-град е цъфнала и вързала. Това, което излиза от компютрите, не ми рисува оптимистичен край на октомври и оптимистично начало на ноември.

Какво да се прави в тази обстановка? Най-важното е да седите на достатъчна дистанция от другите. Ходете, където искате, правете, каквото искате, но стойте на дистанция. Минимизирайте възможността някой да ви зарази - стойте далеч от места на масови събирания. Като се приберете в къщи, измийте си добре ръцете. Ей такива, елементарни неща.

Който иска, може и да се ваксинира (ама не е задължително).

Спасяването на давещия се е в неговите ръце. Пазете се, пазете си скъпата биологична собственост, помнете, че тая пандемия ще свърши и ще ви трябват организми в добро състояние за живота след това", пише Витанов във Фейсбук.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай