Витанов прогнозира два пика на заразата. Защо?

Според него много хора са болни, но не са регистрирани, особено от по-младите

Витанов прогнозира два пика на заразата. Защо? | StandartNews.com

Два пика на заразата от коронавирус тази есен прогнозира топ математикът проф. Николай Витанов.

"В момента сме в пик на коронавируса, тази вълна ще има два пика", коментира професорът пред БНТ. Той каза, че има доста основания да твърди, че ще има още един пик тази  есен. Според него много хора са болни, но не са регистрирани, особено от по-младите. Една част от тях се изолират, спазват мерките, но останалите разнасят заразата. Хората, връщащи се от море и стартът на учебната година са другите фактори, които ще спомогнат за ново увеличение на случаите.

Властите да не бързат с разхлабване, призова експертът. Той смята, че по време на предишните три вълни мерките са действали, защото са били наложени на време, но сега не само, че са закъснели, но и не се спазват.

Проф. Витанов припомни, че Делта-вариантът на вируса не подбира по възраст, има заразени бебета, дори почина пеленаче. Видно е, че заболяването и смъртността сред младите са доста високи.

Може да излъжете индикатора регистрирани болни, но не можете да излъжете индикатора смъртни случаи. Кривата на смъртността върви с известно закъснение, до края на септември смъртността ще е висока, после ще тръгне леко надолу, докато дойде вторичния пик, смята математикът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай