Витанов каза кога е последната вълна на пандемията

Може да затворят пак моловете, прогнозира професорът

Витанов каза кога е последната вълна на пандемията | StandartNews.com

Добра и лоша новина за разпространението на коронавируса у нас съобщи топ математикът на Националния оперативен щаб проф. Николай Витанов от БАН. Той първо привлече вниманието, че от трите седмици до третата вълна на заразата, за които би аларма ген. Венцислав Мутафчийски, вече остават две. И положението след тях може да стане наистина сериозно. Витанов показа карта на България, която предвижда ситуацията у нас в понеделник. На нея над 10 области вече са в червената зона. Там, където е червено, винаги се очакват проблеми. Вижте, има една граница от 1500 случая на ден, която не бива да се прехвърля, защото тогава влизаме в устата на акулата. Минем ли тази граница, трябва да започнат да се вземат мерки. Какви ще са мерките вече зависи от медицинските началници в Щаба, каза професорът в интервю за бТВ.

Има две седмици, да го наречем, инкубационен период, преди да се усетят последиците от хубавото време. Ефектът от отпускането на мерките също ще се усети след около десетина дни, посочи проф. Витанов и допълни, че не е изключено към края на февруари моловете отново да затворят. ,,Виждате какво става сега по моловете. Всички дами, които са там и пазаруват, са с маската под носа'', обърна внимание той.

В същото време проф. Витанов заяви, че това ще е последната върна на заразата. „Това, което ще е през февруари-март ще е за последно, оттам нататък масовата ваксинация и атмосферните условия ще ни спасят от коронавируса”, каза експертът. Масовата ваксинация ще ни спаси, уверен е той.

       

       

       

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай