Вирусолог: Няма смесване на мутации

Това са различни варианти на вируса в различни части на света, твърди д-р Велислава Петрова

Вирусолог: Няма смесване на мутации | StandartNews.com

Неправилно е да се говори за смесване на мутациите. Това са различни варианти на вируса в различни части на света”, обясни в ефира на „Здравей, България” д-р Велислава Петрова – вирусолог и здравен консултант към ООН.

Симидчиев: Ще спрем мутациите на вируса с колективен имунитет от ваксиниране

„Това, че се вижда една и съща мутация в тези различни варианти на вируса, е тип еволюция, която показва, че отговаря на един и същи тип селекция. Тоест на това, че му влияе нещо, което го кара да мутира точно в тези части на генома си. Обикновено това нещо е или имунната ни система, или опитът на вируса по-лесно да влиза в клетките ни, за да може да инфектира по-лесно. Това са еволюционни процеси, които нормално се случват, когато една инфекция се разраства. Не може да говорим за смесване, а по-скоро конвейерна еволюция”, обясни тя.

ГЕНЕТИКА НА ПАНДЕМИЯТА: За страховете и ваксините

Дали това ще доведе до факта, че по-младите хора се инфектират по-лесно, все още не е ясно. Такива твърдения имало за британския щам, но това може да се дължи на по-трансмисивните му свойства – че се предава по-лесно и заразява повече хора.

„Като се гледа ретроспективно, новият щам във Великобритания се е появил някъде през септември-октомври. И до декември е изместил основния вариант. Случай от град в Бразилия показва, че преболедували при първата вълна, могат да се заразят отново с местния щам. Там при първата вълна бяха заразени над 75% от населението, а сега случаите отново нарастват. Все още не е ясна причината за това – дали имунитетът на хората отслабва, или новият вариант избягва предишния имунитет ”, обясни д-р Петрова.

Влияят ли новите мутации на коронавируса върху ефикасността на ваксината

Положителното, според нея, е, че всички производители на ваксини са започнали проучвания дали препаратите показват ефективност срещу новите щамове. Вирусологът подчерта, че ваксините работят, но в по-малък процент ефективност. Относно ситуацията в България и мерките в страната, д-р Петрова смята, че се действа според ситуацията. Тя е на мнение, че мерките, които работят, трябва да бъдат продължени, а вирусът – да бъде ограничаван по всеки възможен начин.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай