Великобритания си отдъхва: Само 52-ма починали

Бройката е най-ниска от 12 октомври 2020, ваксинираните минаха 24 милиона

Великобритания си отдъхва: Само 52-ма починали | StandartNews.com

Броят на пациентите, починали във Великобритания за 24 часа от болестта, причинена от коронавируса, е 52, най-ниският от 12 октомври миналата година. Според данни, публикувани в неделя на  правителствения информационен уебсайт , в страната са се откривали 4618 нови случая на инфекция на ден - поне от края на септември, съобщава ТАСС.

Ден по-рано властите на Острова съобщиха за 5500 случая на инфекция и 121 смъртни случая. Общо в Обединеното кралство са загинали над 125,5 хиляди заразени с коронавирус, което е най-големият показател в Европа. Броят на откритите случаи на инфекция надхвърля 4,25 млн. Скоростта на разпространение на вируса намалява от януари, когато се регистрират 50-60 хиляди нови случая и над 1000 смъртни случая на ден.

Изключително трудна епидемиологична ситуация започна да се развива във Великобритания през декември миналата година поради разпространението на мутирал щам коронавирус, който според предварителните оценки на експертите може да бъде до 70% по-заразен и смъртността му може да бъде 30% по-високо. От 4 януари в страната действа карантина, чийто режим започна да отслабва в понеделник.

На 8 март в Англия започват да работят училища, а от 12 април, ако в страната се запази стабилна епидемиологична ситуация, ще отворят магазини, които не продават основни артикули, фризьорски и козметични салони, както и спортни зали. Пъбовете, баровете и ресторантите няма да могат да отворят напълно до 17 май, а повечето от останалите ограничения може да бъдат премахнати от 21 юни.

Кампанията за ваксинация в Обединеното кралство стартира на 8 декември 2020 г. Към 14 февруари 15 милиона души от особено уязвими групи от населението са получили първата доза от ваксината, което представлява 88% от всички смъртни случаи сред заразените. Властите обещават, че до юли всички жители на страната над 16 години ще могат да се ваксинират.

Към днешна дата са ваксинирани 24,19 милиона души - повече от 36% от населението на кралството. В неделя опозиционният лидер на лейбъристите Кир Стармър получи първата доза от ваксината. Британският премиер Борис Джонсън също ще бъде инжектиран през следващите седмици. Засега страната се ваксинира с лекарства от американската компания Pfizer и нейния германски партньор BioNTech, както и от британско-шведската компания AstraZeneca и Оксфордския университет.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай