Петък,

Ваксинираните с "Пфайзер" са защитени, но и не са приносители

От: Пламен Вълков -
113
Ваксинираните с "Пфайзер" са защитени, но и не са приносители
A
A
A

Изненадващ лъч надежда в борбата срещу коронавируса - ваксината Biontech не само работи срещу болестта, но и предотвратява заразяването с нея, съобщиха Вероника Хакенброх, Мартин Мюлер и Томас Шулц в „Дер Шпигел“. Според първоначалните резултати ваксината от Biontech и нейния американски партньор Pfizer очевидно до голяма степен предотвратява предаването на коронавирус. Заключенията са от голямо изследване, проведено съвместно с израелското министерство на здравеопазването. Установено е, че ваксината е 89,4% ефективна за предотвратяване на инфекции сък Sars-CoV-2. За по-нататъшния ход на пандемията това послание може да бъде решаващо по няколко начина. Около една трета от населението в Израел вече е ваксинирано. Ето защо беше възможно за първи път да се наблюдава на широка основа как действа ваксината и влияе върху пандемията. Като цяло в проучването очевидно са включени данните от около 1,7 милиона ваксинирани. Резултатите бяха очаквани с нетърпение, тъй като клиничните изпитания за одобрение на ваксините само изследваха колко ефективно се борят с болестта Covid 19. По-рано не беше ясно дали ваксинираните хора все още могат да предават вируса. Очакванията бяха сдържани и дори шефът на Biontech Угур Шахин предполагаше, че ваксината му може да предотврати най-много 60% от инфекциите.Резултатът всъщност беше изненадващо ясен: Докато само 1842 инфекции на Sars-CoV-2 са се появили в групата на хората, които са били ваксинирани два пъти, което съответства на честота от 11,5 на 100 000 човеко-дни - т.е. 11,5 инфекции на 100 000 дни, в контролната група на неваксинираните е имало 76 797 инфекции, което съответства на честота от 114,4, която е около десет пъти по-висока. 

Практическите данни от Израел показват намаляване на инфекциите при все по-големи слоеве от населението. Това предполага, че ваксинираните хора не само се предпазват, но и предпазват другите.

Изследването все още предстои да бъде публикувано на сървъра за предпечат и в специализирано списание. Поради тази причина подробните данни все още не са коментирани от Biontech и Pfizer. Почти 22-страничните заключения обаче станаха известни в Израел.Фактът, че ваксината Biontech не само е предотвратила симптомите на болестта Covid-19, но очевидно е предотвратил и инфекцията със Sars-CoV-2 в Израел в почти 90 процента от случаите, е добра новина по няколко причини.

Ако резултатите от Израел бъдат потвърдени, новата фаза на пандемията, започнала с масовата ваксинация, вероятно ще бъде по-малко опасна. Ако ваксинацията беше само за защита срещу симптомите на Covid-19 в голям процент от случаите, в най-лошия случай ваксинираните биха могли да се превърнат в армия от асимптоматично заразени хора, които, мислейки, че са в безопасност, заразяват други.Тогава самите имунизирани ще бъдат защитени от сериозно протичане на болестта - но всички останали, докато не бъдат сами ваксинирани, са още по-изложени на риск.

Ако, от друга страна, почти 90 процента от ваксинираните всъщност вече не заразяват със Sars-CoV-2, ще бъде много по-лесно да се контролира пандемията през следващите няколко месеца, а ограниченията за контакти може би биха могли да бъдат облекчени и по-рано.Перспективите също се подобряват в дългосрочен план. Защото само с ваксина, която предпазва от инфекция, може да се постигне нещо като колективен/стаден имунитет - състояние, при което толкова много хора от населението са имунизирани, че е малко вероятно заразеният човек да срещне много хора, които да зарази. Веригите за заразяване биха се скъсали много по-бързо и тези, които не са били ваксинирани, биха били много по-добре защитени от сегашните.Проучването от Израел предоставя и други обнадеждаващи констатации: Високата ефективност срещу Covid-19, установена в клиничните проучвания, е потвърдена: при симптоматични заболявания тя е била 93,7%. Не беше възможно обаче да се проучи дали това се отнася и за южноафриканския вариант - случаите бяха твърде малко.Тези данни могат да бъдат събрани, тъй като Израел има силно дигитализирана здравна система и отчасти дори - анонимизирани - могат да бъдат включени данни от коронални тестове в реално време. Почти всички граждани имат и електронни здравни досиета.

Още на 6 декември Израел стартира националната си програма за ваксинация - тя е насочена към хора на възраст 16 и повече години - 6,4 милиона граждани или 71 процента от общото население на страната. По това време Израел беше силно ударен от коронавируса. Страната беше отцепена на 8 януари; само на 20 януари са докладвани 10 213 нови инфекции.Степента, до която ваксинациите влияят върху степента на инфекция, е показана впечатляващо от следните цифри: до 6 февруари са били ваксинирани 71,5% от населението на възраст 65 или повече години.Резултатите от настоящата оценка могат да бъдат обобщени така: колкото повече хора са били ваксинирани с две дози ваксина Biontech / Pfizer BNT162b2, толкова по-ниска е честотата на инфекциите на Sars-Cov-2 в Израел и по-лекото протичане на заболяването. По-голямата част от хората, хоспитализирани с Covid-19 по време на проучването не са били ваксинирани.Междувременно израелското министерство на здравеопазването обяви, че от неделя ще бъде въведен специален пропуск, който позволява на ваксинираните и възстановените да посещават културни събития, синагоги и фитнес зали, както и други места. Този т. нар. "зелен пропуск" трябва също да даде възможност за посещения в ресторанта. „Ето как ще изглежда първата стъпка към нормалността“, заяви израелският министър на здравеопазването Юли Еделщайн. Изискването за маска обаче остава и за ваксинирани хора. Няма друг начин да се защити здравето на всички, заяви израелското правителство.


Всички новини от категория Заразата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички