Ваксинираните с "Пфайзер" са защитени, но и не са приносители

Добрата новина идва от Израел

Ваксинираните с "Пфайзер" са защитени, но и не са приносители | StandartNews.com

Изненадващ лъч надежда в борбата срещу коронавируса - ваксината Biontech не само работи срещу болестта, но и предотвратява заразяването с нея, съобщиха Вероника Хакенброх, Мартин Мюлер и Томас Шулц в „Дер Шпигел“. Според първоначалните резултати ваксината от Biontech и нейния американски партньор Pfizer очевидно до голяма степен предотвратява предаването на коронавирус. Заключенията са от голямо изследване, проведено съвместно с израелското министерство на здравеопазването. Установено е, че ваксината е 89,4% ефективна за предотвратяване на инфекции сък Sars-CoV-2. За по-нататъшния ход на пандемията това послание може да бъде решаващо по няколко начина. Около една трета от населението в Израел вече е ваксинирано. Ето защо беше възможно за първи път да се наблюдава на широка основа как действа ваксината и влияе върху пандемията. Като цяло в проучването очевидно са включени данните от около 1,7 милиона ваксинирани. Резултатите бяха очаквани с нетърпение, тъй като клиничните изпитания за одобрение на ваксините само изследваха колко ефективно се борят с болестта Covid 19. По-рано не беше ясно дали ваксинираните хора все още могат да предават вируса. Очакванията бяха сдържани и дори шефът на Biontech Угур Шахин предполагаше, че ваксината му може да предотврати най-много 60% от инфекциите.Резултатът всъщност беше изненадващо ясен: Докато само 1842 инфекции на Sars-CoV-2 са се появили в групата на хората, които са били ваксинирани два пъти, което съответства на честота от 11,5 на 100 000 човеко-дни - т.е. 11,5 инфекции на 100 000 дни, в контролната група на неваксинираните е имало 76 797 инфекции, което съответства на честота от 114,4, която е около десет пъти по-висока. 

Практическите данни от Израел показват намаляване на инфекциите при все по-големи слоеве от населението. Това предполага, че ваксинираните хора не само се предпазват, но и предпазват другите.

Изследването все още предстои да бъде публикувано на сървъра за предпечат и в специализирано списание. Поради тази причина подробните данни все още не са коментирани от Biontech и Pfizer. Почти 22-страничните заключения обаче станаха известни в Израел.Фактът, че ваксината Biontech не само е предотвратила симптомите на болестта Covid-19, но очевидно е предотвратил и инфекцията със Sars-CoV-2 в Израел в почти 90 процента от случаите, е добра новина по няколко причини.

Ако резултатите от Израел бъдат потвърдени, новата фаза на пандемията, започнала с масовата ваксинация, вероятно ще бъде по-малко опасна. Ако ваксинацията беше само за защита срещу симптомите на Covid-19 в голям процент от случаите, в най-лошия случай ваксинираните биха могли да се превърнат в армия от асимптоматично заразени хора, които, мислейки, че са в безопасност, заразяват други.Тогава самите имунизирани ще бъдат защитени от сериозно протичане на болестта - но всички останали, докато не бъдат сами ваксинирани, са още по-изложени на риск.

Ако, от друга страна, почти 90 процента от ваксинираните всъщност вече не заразяват със Sars-CoV-2, ще бъде много по-лесно да се контролира пандемията през следващите няколко месеца, а ограниченията за контакти може би биха могли да бъдат облекчени и по-рано.Перспективите също се подобряват в дългосрочен план. Защото само с ваксина, която предпазва от инфекция, може да се постигне нещо като колективен/стаден имунитет - състояние, при което толкова много хора от населението са имунизирани, че е малко вероятно заразеният човек да срещне много хора, които да зарази. Веригите за заразяване биха се скъсали много по-бързо и тези, които не са били ваксинирани, биха били много по-добре защитени от сегашните.Проучването от Израел предоставя и други обнадеждаващи констатации: Високата ефективност срещу Covid-19, установена в клиничните проучвания, е потвърдена: при симптоматични заболявания тя е била 93,7%. Не беше възможно обаче да се проучи дали това се отнася и за южноафриканския вариант - случаите бяха твърде малко.Тези данни могат да бъдат събрани, тъй като Израел има силно дигитализирана здравна система и отчасти дори - анонимизирани - могат да бъдат включени данни от коронални тестове в реално време. Почти всички граждани имат и електронни здравни досиета.

Още на 6 декември Израел стартира националната си програма за ваксинация - тя е насочена към хора на възраст 16 и повече години - 6,4 милиона граждани или 71 процента от общото население на страната. По това време Израел беше силно ударен от коронавируса. Страната беше отцепена на 8 януари; само на 20 януари са докладвани 10 213 нови инфекции.Степента, до която ваксинациите влияят върху степента на инфекция, е показана впечатляващо от следните цифри: до 6 февруари са били ваксинирани 71,5% от населението на възраст 65 или повече години.Резултатите от настоящата оценка могат да бъдат обобщени така: колкото повече хора са били ваксинирани с две дози ваксина Biontech / Pfizer BNT162b2, толкова по-ниска е честотата на инфекциите на Sars-Cov-2 в Израел и по-лекото протичане на заболяването. По-голямата част от хората, хоспитализирани с Covid-19 по време на проучването не са били ваксинирани.Междувременно израелското министерство на здравеопазването обяви, че от неделя ще бъде въведен специален пропуск, който позволява на ваксинираните и възстановените да посещават културни събития, синагоги и фитнес зали, както и други места. Този т. нар. "зелен пропуск" трябва също да даде възможност за посещения в ресторанта. „Ето как ще изглежда първата стъпка към нормалността“, заяви израелският министър на здравеопазването Юли Еделщайн. Изискването за маска обаче остава и за ваксинирани хора. Няма друг начин да се защити здравето на всички, заяви израелското правителство.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай