Ваксината "Модерна" е безопасна, обявиха в САЩ

Американското управление за контрол на храните и лекарствата ще одобри ваксината до края на седмицата

Ваксината "Модерна" е безопасна, обявиха в САЩ | StandartNews.com

Ваксината на фармацевтичната компания "Moderna" е сигурна и ефикасна. Това се казва в становище на Американското управление за контрол на храните и лекарствата. В него се казва, че ваксината на "Moderna" ще бъде одобрена по ускорена процедура в САЩ до края на седмицата, предаде Франс прес.

Ваксината, разработена от американската биотехнологична компания, не представлява специфичен проблем за сигурността, който да попречи на издаването на спешно разрешение за използването й, се казва в позицията на Управлението. Негова експертна комисия ще заседава във връзка с ваксината в четвъртък.
В изпитанията на ваксината на "Moderna" са участвали 30 000 доброволци, предаде ТАСС.

Ако бъде одобрена, тази ваксина, чиято ефикасност беше оценена на 94,1 процента от експерти в Управлението, то тя ще започне да се използва редом с препарата на Pfizer-BioNTech  в кампанията за ваксиниране на американците, която е най-мащабна в историята на САЩ.

Американските власти предвиждат да ваксинират общо 20 милиона души до края на декември и 100 милиона до края на март догодина, съобщи министърът на здравеопазването Алекс Азар.

САЩ закупиха общо 200 милиона дози от ваксината на "Moderna", половината от които не се очаква да бъдат разпределени за използване до второто тримесечие на 2021 г. Закупени са също 100 милиона дози от ваксината, разработена съвместно от Pfizer-BioNTech .

Първоначално ваксините ще се приложат приоритетно на медицински лица, които са най-силно изложени на риск от зараза, както и на обитателите на домовете за стари хора.

Процесът на одобряване на ваксината на "Moderna" се развива една седмица след одобряването на ваксината на "Pfizer-BioNTech, получила зелена светлина от Управлението миналия петък и започнала да се използва вчера в САЩ.

Жертва на Covid-19 в страната станаха над 300 000 души, по данни на университета "Джонс Хопкинс". Водещата икономика в света продължава да регистрира антирекорд след антирекорд в пандемията, като редовно надхвърля 200 000 случая на ден и между 2500 и 3000 починали от Covid-19 в рамките на денонощие.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай