Ваксина "Модерна" дава най-малко 3 месеца имунитет

Тя кара човешката имунна система да произвежда мощни антитела

Ваксина "Модерна" дава най-малко 3 месеца имунитет | StandartNews.com

Ваксината Moderna срещу COVID-19, за която наскоро беше доказано, че има 94 процента ефективност, кара човешката имунна система да произвежда мощни антитела, които издържат най-малко три месеца, показва проучване.

Изследователи от Националния институт по алергии и инфекциозни болести (NIAID), който е участвал в разработването на ваксина, са изследвали имунния отговор на 34 участници, млади и стари, от първия етап на клинично изпитване.

Пишейки в New England Journal of Medicine , те заявиха, че антителата, които спират коронавируса да не нахлуват в човешките клетки, "намаляват леко с течение на времето, както се очаква, но остават повишени при всички участници 3 месеца след ваксинация. "

Ваксината, наречена mRNA-1273, се прилага в две инжекции с интервал от 28 дни.

Въпреки че броят на антителата избледнява с времето, директорът на NIAID Антъни Фаучи и други експерти заявиха, че е много вероятно имунната система да запомни вируса, ако бъде повторно изложена по-късно, и след това да произведе нови антитела.

Обнадеждаващо, проучването показа, че ваксината активира определен тип имунни клетки, които трябва да помогнат в така наречения отговор на паметта, но само по-дългосрочното проучване ще потвърди дали това наистина е така.

Ваксината Moderna ще бъде прегледана от консултативен комитет на Администрацията по храните и лекарствата (FDA) на 17 декември.

Подобно на друга ваксина, произведена от Pfizer и BioNTech, тя се основава на нова технология, която използва генетичен материал под формата на иРНК (пратеник рибонуклеинова киселина).

ИРНК е обвита в липидна молекула и инжектирана в ръката, където кара клетките в нашите мускули да изграждат повърхностен протеин на коронавируса.

Това подвежда имунната система да повярва, че е заразена с микроб и я обучава да изгражда правилния вид антитела, когато срещне истинския вирус.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай