Учените обясниха "странните" симптоми на Ковид

За първи път американски учени обясниха причините за болки в ставите

Учените обясниха "странните" симптоми на Ковид | StandartNews.com

За първи път американски учени обясниха причините за болки в ставите и мускулите, които се появяват при някои пациенти с COVID-19. Експертите представиха и ЯМР-изображения. Резултатите от изследването са публикувани в списанието Skeletal Radiology, съобщи РИА Новости.

https://cdn21.img.ria.ru/images/07e5/02/11/1597843059_0:171:470:435_1440x0_80_0_0_5e09350f000bb67e0915172fdec2a16d.jpg

ЯМР изображение на рамото на пациента. Червената стрелка показва възпаление на ставите, причинено от COVID-19

Много пациенти с COVID-19 се оплакват от болки в ставите и мускулите, а някои развиват по-сериозни усложнения като ревматоиден артрит, автоимунен миозит или възпаление на фалангите на пръстите на краката, известни като covid пръсти.

Учени от Северозападния университет проведоха проучване на пациенти, приети в Северозападната мемориална болница в Чикаго между май 2020 г. и декември 2020 г., които по време или след COVID-19 са показали „странни“ симптоми заради които са посетили ревматолог или дерматолог.

Авторите на проучването са изследвали тези пациенти, използвайки комплекс от рентгенологични методи - КТ, ЯМР, ултразвук. Така установили, че пост-мускулно-скелетните симптоми често са свързани с автоимунна реакция на тялото.

„Разбрахме, че коронавирусът принуждава тялото да се самонапада, което може да доведе до ревматологични проблеми, които изискват дългосрочно лечение“, казва един от авторите на изследването Суати Дешмух, доцент по мускулно-скелетна рентгенология в Медицинския факултет, съобщиха от университета. Повечето пациенти с мускулно-скелетни нарушения се възстановяват от COVID-19, но за някои симптомите стават толкова тежки, че могат да повлияят на качеството им на живот.

В тези случаи за по-точна диагноза е необходимо да се използват съвременни образни методи, смятат авторите."Образното изследване ни позволява да различаваме обикновената болка в тялото, като например при грип, от болката в мускулите и ставите, причинена от COVID-19. В някои случаи рентгенолозите могат дори да диагностицират пациенти, които не знаят, че са се заразили коронавируса", обяснява Дешмук.

„Някои пациенти имат увреждане на нервите, докато други имат проблеми с притока на кръв и образуването на съсиреци", продължава той. Например, ако пациент има постоянна болка в рамото след заразяване с COVID-19, лекуващият лекар може да го насочи за ЯМР или ултразвук, и рентгенологът, знаейки, че коронавирусната инфекция понякога причинява възпалителен артрит, ще изпрати пациента на ревматолог за допълнителна оценка.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай