Учени проследиха усложненията след Covid-19

Болки в мускулите, умора и психически проблеми

Учени проследиха усложненията след Covid-19 | StandartNews.com

Болки в мускулите, умора и психически проблеми. Това може да са последствията за прекаралите тежка форма на COVID-19, предаде “Дойче Веле”.  

Около две трети от пациентите с COVID-19, лекувани в болница, страдат от един или повече от ефектите на коронавирусната инфекция цели шест месеца след нея. Това доказват от резултатите от проучване в Ухан, Китай, публикувано в медицинското списание “Lancet”.

„Нашият анализ показва, че повечето пациенти продължават да живеят с някои от ефектите на вируса, след като са изписани от болницата, и подчертава необходимостта от по-нататъшни тестове след изписването, особено ако заболяването е било тежко“, каза Бин Чжао, един от авторите на изследването и заместник-директор на китайския Национален център за клинични изследвания на респираторни заболявания.

Учените са изследвали 1733 заразени, изписани от болница “Цзжин Ин Тан” в Ухан между 7 януари и 29 май 2020 г. Средната възраст на субектите е била на 57 години, 52% от тях са мъже, 48% са жени. По-голямата част (1172 пациенти), докато са били в болницата, са прехвърлени на допълнително снабдяване с кислород.

От средата на юни до началото на септември миналата година пациентите са били прегледани отново. С помощта на анкети, както и лабораторни тестове и тестове за издръжливост, учените установили, че 76% от субектите имат поне един симптом, останал от времето на заразяване.

Мускулна умора или слабост са докладвани от 63% от анкетираните. 26% са имали проблеми със съня, други 23% са се оплаквали от тревожност или депресия. Лабораторните тестове също така показват, че 13% от пациентите, които са имали нормална бъбречна функция по време на престоя си в болница, по-късно са се влошили. При пациенти с особено тежко протичане на заболяването, дори след няколко месеца се забелязва нарушена белодробна функция, придружена от влошаване на дишането.

Сред субектите има относително малко хора с хронични белодробни или сърдечно-съдови заболявания. Информацията за това обаче не се основава на изследванията на учените, а на изявленията на самите пациенти. Това би могло да доведе до неправилни оценки.

Наред с хората, които почти не са забелязали инфекцията и след нея оздравяват напълно, и тези, които с тежка форма, стигнали до интензивно лечение, има и трета група. Това казва Йордис Фромхолд, главен лекар на отделението за респираторни заболявания и алергии в немската клиника “Медиан” в Хайлигендам, където протичат рехабилитации след COVID-19.

“Тези пациенти с умерена форма на заболяването. Те могат да отидат в болница само за кратко, но след това продължават да имат симптоми до три месеца”, казва Фромхолд.

Подобно на китайските учени, Фромхолд посочва умората и мускулната слабост сред дългосрочните усложнения след СOVID. Но хората идват при нея и с неврологични проблеми, болки в ставите и косопад. Преди всичко, казва тя, тези хора са изключително объркани, защото не разбират какво им се случва.

Затова Фромхолд е доволна от всяко проучване за възможни усложнения след COVID-19.

Към днешна дата 300 души са преминали рехабилитация в Хайлигендам, повечето от тях са на възраст между 30 и 65 години. Те така и не са успели да се възстановят напълно от болестта си и да се върнат на работа.

“Хората, страдащи от последиците от лека форма на заболяването, често дори не знаят към кого да се обърнат”, добавя Фромхолд.

Личните лекари често не могат да помогнат, каза тя, а услугите за рехабилитация обикновено са достъпни само за тези с тежко заболяване.

„Много е важно да се обясни какви симптоми могат да се появят“, подчерта Фромхолд.

Но за това, според учените от Ухан, е необходимо „да се проведат по-дълги наблюдения върху по-голяма част от населението, за да се разбере пълният спектър на въздействието на COVID-19 върху хората“.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай