Турция трета в света по брой нови заразени

Страната е ваксинирала вече близо 9 на сто от населението с две дози ваксини

Турция трета в света по брой нови заразени | StandartNews.com

Турция се нарежда на трето място в световен мащаб, след Индия и САЩ, въз основа на дневната Covid-19 статистика, като надмина дори Бразилия, пише Марица. 

Страната регистрира 44 756 нови случая на коронавирус през последните 24 часа, показват данните на министерството на здравеопазването в събота. Това са 2.5 хил. повече от вчера. За пети пореден ден се регистрира най-високо ниво от началото на пандемията.

Турският министър на здравеопазването обяви снощи процента на заразяване с коронавирус в 81 провинции.

Според данните между 27 март и 2 април броят на случаите на 100 хил. души вече е 591 в мегаполиса Истанбул , спрямо 401 през предходната седмица, 272 в столицата Анкара , спрямо 184, а провинция Измир е 218, спрямо 156 миналата седмица.

Според данните, черноморската провинция Самсун продължава да има най-висок седмичен брой случаи с 678 на 100 000 души.

Югоизточните турски провинции Ширнак, Хакари, Шанлъурфа, Битлис и Ван имат най-ниските инфекции на COVID-19 на 100 хил. души, като Шърнак има само 23.

Дневният брой на загиналите също постепенно нараства, като достигна 186 души, с което  загиналите вече са 32 078 от началото на пандемията.

Здравния министър Фахретин Коджа заяви, че 75 на сто от случаите в страната са от британския щам. 

Към днешна дата Турция е на шесто място в света и една от водещите в Европа, по брой ваксинирани. Страната е ваксинирала вече близо 9 на сто от населението с две дози ваксини.От петък турците имат възможност да избират между две ваксини, досега прилаганата китайска Коронавак и тази на на Пфайзер-Бионтек. 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай