Трябва ли да се плашим от маймунската шарка? Говори експертка

До момента са потвърдени 3000 случая в световен мащаб, като 80% от тях са в Европа

Трябва ли да се плашим от маймунската шарка? Говори експертка | StandartNews.com

Станалата известна като маймунска шарка (за която е правилно да се нарича "маймунска вариола") може да зарази всеки, предупреди пред бТВ вирусоложката от БАН проф. Радостина Александрова.

Първите два случая на маймунската вариола бяха открити в София. „Това, че се разпространява повече в гей общността означава, че вирусът е влязъл при тях. Но той може да се предаде на всеки и не трябва една група от хора да се сочи с пръст“, подчерта експертката.

Мъжете с маймунска шарка у нас скоро са пътували в чужбина

До момента са потвърдени 3000 случая в световен мащаб, като 80% от тях са в Европа.

„Добрата новина е, че повечето случаи протичат леко. Едно от предположенията е, че вирусът се е разпространявал скрито. 98% от случаите са регистрирани май месец, когато бяха открити и първите във Великобритания. Преди това никой никъде не е очаквал да срещне това заболяване“, каза Александрова.

„Вирусът не признава граници, предава се по-трудно в сравнение с коронавируса и беше въпрос на време да стигне до нас“, каза тя.

Междувременно Нова телевизия съобщи, че двамата заболели от маймунска шарка са в добро състояние. Телевизията цитира здравния консултант Елена Биринджиева, която е взела пробите на двамата пациенти и наблюдава случаите. Заболелите са двама мъже на 41 и 44 години.

При първия случай мъжът е бил изпратен от друго лечебно заведение в Центъра за сексуално здраве за изследвания за ХИВ и сифилис. След взетите проби става ясно, че заболяването е маймунска шарка.

“При вторият пациент бяхме категорични, че е маймунска шарка и активирахме протокола за действие”, каза Биринджиева.

Към днешна дата тя потвърди, че и двамата са в добро състояние, като при първия пациент симптомите отшумяват.

Да няма паника, призова Биринджиева. “Това заболяване се предава от близък физически контакт, не се разпространява като Ковид-19”, поясни тя.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай