Тревожни данни за втората вълна коронавирус у нас

Разпространението на заразата вече не е на клъстери, отново е дифузно

Тревожни данни за втората вълна коронавирус у нас | StandartNews.com
  • Разпространението на заразата вече не е на клъстери, отново е дифузно

С тревожни данни за втората вълна коронавирус у нас излезе РЗИ-София. Разпространението на заразата вече не е на клъстери, а отново е дифузно. Така Столичната РЗИ обясни рекордния брой заразени, съобщи бТВ. За последното денонощие бе отбелязан нов страшен рекорд - 166 заразени, двама починали. Това е трети пореден ден с над 100 болни на денонощие.

ВИЖ ОЩЕ: Португалия връща най-строгите мерки срещу вируса

Според пулмолога Александър Симидчиев вирусът не е променил своята сила. Променило се е отношението на хората към заразата. "От гледна точка на правителството - повече тестове - повече открити заразени. От гледна точка на хората - свободно поведение - повече заразени", коментира Симидчиев.

Най-много заразени за денонощието има в София - 60, и в София област - 15.

Във Варна новите случаи са 8 - сред тях е и служител на общината. В момента там се установяват контактните му лица. Сградата беше затворена за дезинфекция и ще отвори отново в понеделник.

Кюстендил отменя емблематичният Празник на черешата, който трябваше да се състои утре. Причината освен ръст на случаите - 13, е и огромният брой берачи на череши от други градове. Опасенията са да не се струпат хора на площада и да се създаде опасност от масово заразяване. Ромската махала остава под карантина.

Освен в столицата, ръст бе отчетен и в Област Пловдив. Там новозаразените са 13. Между тях са лекарка и дъщеря й, както и готвачка от детска градина. Трима от заразените са в болница, останалите са под карантина в домовете си. Случаите са от различни точки на областта и не са свързани. Общото между всички е, че карат леко заболяването. Някои дори безсимптомно.

Стабилно е състоянието на работника, пострадал при срутването на тунел „Железница“. Вчера стана ясно, че той също е заразен. Настанен е в Клиниката по инфекциозни болести на ВМА.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай