Тежка ситуация с ковид в Китай, СЗО бие тревога

Истинският брой на болните и загиналите вероятно е по-висок от съобщеното

Тежка ситуация с ковид в Китай, СЗО бие тревога | StandartNews.com

СЗО изрази безпокойство от развитието на ситуацията с Ковид-19 в Китай и призова за ускоряване на кампаниите за ваксиниране срещу вируса, съобщи ДПА.

"Световната здравна организация е силно обезпокоена от развитието на ситуацията в Китай, където има все повече съобщения за тежко протичане на заболяването", заяви генералният директор на организацията Тедрос Аданом Гебрейесус.

Истинският брой на болните и загиналите вероятно е по-висок от съобщеното, каза директорът на СЗО за извънредните ситуации Майк Райън. Според него това не е умишлено подвеждане, а е трудно да се събират данни ежедневно, когато здравните системи са под голямо напрежение. Китай трябва да се научи как по-бързо да получава точни данни, добави той.

Райън разкритикува политиката на Пекин да регистрира като смъртни случаи от Ковид-19 само тези пациенти, които са починали от пневмония или дихателна недостатъчност след инфекция. Според него стесняването на дефиницията ще доведе до значително подценяване на истинския брой на загиналите.

На 7 декември Китай внезапно отмени строгите си мерки срещу разпространението на Ковид-19, които включваха строги забрани, принудителна карантина, масови тестове и проследяване на контактните лица. Пекин обоснова действията си с факта, че инфекциите с новите разновидности на Омикрон вече не са били толкова тежки. Наблюдатели в Китай твърдят, че истинската причина за отмяната са били нарастващите протести в страната срещу строгите мерки.

Процентът на ваксинираните, особено при хората над 65-годишна възраст, не е достатъчно висок, заяви Райън. Властите работят усилено за откриването на допълнителни центрове за ваксинация. Остава въпросът дали през следващите седмици ще могат да се поставят достатъчно ваксини, за да се олекоти въздействието от силното разпространение на Омикрон, добави той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай