Танева: Хранителните продукти са гарантирани

Всяко зареждане с основни храни ще бъде пускано в Банско след основна дезинфекция

Танева: Хранителните продукти са гарантирани | StandartNews.com

В петък по-голямото ми притеснение беше за хорската паника, отколкото дали ще има хранителни продукти. Това заяви в сутрешния блок на бТВ министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева. "Няма място за паника, има достатъчно пшеница и други хранителни продукти", каза още Танева.

"Всички коли, които зареждат хранителни продукти, се дезинфекцират.  Хранителните вериги също са под натиск, защото клиентите трябва да са на разстояние, а всичко да е дезинфекцирано", разкри министърът на земеделието.

"Кому е нужно да се редим на опашки, това е потенциално опасно. Хранителната осигуреност е гарантирана. Основна българска храна за оцеляване има", припомни Танева.

"Всичко може да бъде доставено и то за дълъг период от време, за да можем да се изхраним само от национални ресурси. Цялото движение на стоки се извършва нормално", коментира Десислава Танева.

По отношение на ситуацията в Банско тя посочи: "Всяко зареждане с хляб и основни храни ще бъде пускано в града след основна дезинфекция. От ОДБХ сме подкрепили Банско с уреди за дезинфекция. Храната на гражданите е гарантирана, но трябва да спазваме правилата за социална изолация. Всяка опашка и всичко, което не е първично необходимо, носи риск, включително в магазина. Това е потенциален риск за зараза и е безотговорно. Трябва да си стоим вкъщи."

Димитър Зоров, член на новосформирания Щаб за храни и напитки разкри, че може да останем без храна, само ако магазините не поръчат продукти.  "България и хранителните браншове са готови да подсигурят продукти", каза още той.

"Животновъдството е свързано с националната криза. Не трябва да разчитаме на вноса, а да поддържаме нашето животновъдството, за да изхраним населението", коментира Зоров.

"Няма място за паника, стига да са живи и здрави нашите жители. В момент на една такава епидемия трябва голяма дисциплина и самосъзнание. Не е нормално хората да се разхождат с колички", коментира той гледката.

"И преди имаше дезинфекция и хигиенно ниво при производството на храни. Сега различното е, че се мери температурата на влизане в предприятията", завърши Димитър Зоров.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай