СЗО: 10% от всяка страна с ваксина до септември

Шефът на Световната здравна организация призова за огромни глобални усилия

СЗО: 10% от всяка страна с ваксина до септември | StandartNews.com

Шефът на Световната здравна организация призова за огромни глобални усилия, за да се гарантира, че 10 процента от населението във всяка страна е ваксинирано срещу COVID-19 до септември, съобщава "Франс прес".

Генералният директор на СЗО Тедрос Гебрейесус призова за "огромно усилие за ваксиниране на поне 10 процента от населението на всяка страна до септември", в реч при откриването на основната годишно събрание на здравната агенция на ООН.

Гебрейесус също така обяви, че най-малко 115 000 здравни и медицински работници са починали от COVID-19 от началото на пандемията.

Шефът на СЗО приветства жертвите, направени от здравните работници по целия свят за борба с пандемията.

"В продължение на почти 18 месеца здравните работници и служители по цял свят стоят на пробив между живота и смъртта", каза той.

"Те са спасили безброй животи и са се борили за други, които въпреки всичките си усилия са се изплъзнали.

"Много от тях са се заразили и въпреки че докладването е оскъдно, ние смятаме, че най-малко 115 000 здравни и медицински работници са платили най-добрата цена в услуга на други."

Той каза, че много здравни работници от началото на кризата се чувстват "разочаровани, безпомощни и незащитени, с липса на достъп до лични предпазни средства и ваксини".

И те не са сами. Той определи цялостното неравенство в достъпа до ваксини като "скандално", като предупреди, че то е "увековечаване на пандемията".

Повече от 75 процента от всички ваксини Covid-19 са отишли ​​в само 10 държави.

"Броят на дозите, прилагани в световен мащаб досега, би бил достатъчен, за да обхване всички здравни работници и възрастни хора, ако бяха разпределени по равно", каза той.

"Няма дипломатичен начин да се каже: онази малка група държави, които правят и купуват по-голямата част от ваксините в света, контролират съдбата на останалия свят."

Той призова онези държави, които имат големи запаси от ваксини, да ги споделят и по-голямо сътрудничество за увеличаване на производството и разпространението на убожданията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай