"Скъпа Урсула, нека ваксинираните пътуват свободно"

Гръцкият премиер с предложение до Европейската комисия

"Скъпа Урсула, нека ваксинираните пътуват свободно" | StandartNews.com

Удостоверение за ваксинация, което важи в целия ЕС, да осигурява свободно движение на всички ваксинирани - това е предложението на гръцкия премиер. В писмото си до Еврокомисията той дори е приложил мостра за бъдещия европейски имунизационен паспорт. Целта е да се стимулират гражданите да се ваксинират.

Писмото, което според "Билдцайтунг" започва с обръщението "скъпа Урсула", се появява девет дни преди срещата на ЕС на високо равнище, посветена на коронавируса и пандемията. Ето какво между другото предлага Мицотакис:

"Ваксинираните лица трябва да получат свободно право на пътуване. Това ще стимулира и гражданите да се ваксинират, защото само по този начин може да бъде гарантирано завръщане към нормалността."

Мицотакис смята, че в ЕС бързо трябва да бъде намерен консенсус за структурата и съдържанието на един общоприемлив имунизационен паспорт. Според него става дума за едно стандартизирано удостоверение, че приносителят е бил успешно ваксиниран срещу коронавируса.

Агенция Франс Прес припомня, че сривът на туризма нанесе тежък удар върху гръцката икономика - дори след като страната отвори летищата си за чуждестранни туристи през миналата година. В момента гръцките финансови власти смятат, че през 2020 година икономиката на страната се е свила с 10,5 процента.

Писмото на Мицотакис налива масло в огъня на една дискусия, която тлее в ЕС от миналия месец: възможно ли е ваксинираните хора веднага да се върнат към нормалния си начин на живот или пък би трябвало да се солидаризират с останалите граждани на Евросъюза до момента, в който ще има достатъчно ваксини за всички?

Франс Прес посочва, че с първата вълна на коронавируса Гърция се е справила по-добре от повечето европейски страни, но през ноември отново е въвела локдаун, който засега е валиден до 18 януари. В момента Атина очевидно търси бърза нормализация на европейско равнище, включително и заради икономическата си зависимост от туризма.

В писмото си до ЕК Мицотакис пише: "Следващите два месеца ще са решаващи за гарантирането на масова ваксинация за всички граждани на ЕС и същевременно за снижаване на равнището на новите инфекции. Така ще се положат основите за завръщането към една относителна икономическа и социална нормалност през 2021 година." Гръцкият премиер подчертава обаче, че ваксинацията трябва да бъде доброволна, пише dir.bg.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай