Шефът на РЗИ за новите мерки и ще има ли вечерен час

Грешка ли беше отварянето на ресторантите, коментира д-р Данчо Пенчев

Шефът на РЗИ за новите мерки и ще има ли вечерен час | StandartNews.com

От началото на годината на територията на София - област има 21 018 положителни случаи, като 9730 са новите само от 1 март. Това заяви пред БНТ директърът на столичната РЗИ д-р Данчо Пенчев, аргументирайки се защо се налагат по-строги мерки.  

Той посочи още, че 385 са починалите от 1 януари насам, като в последните 15 дни броят им е 97. Заразените медицински служители за последните 15 дни са 163. Броят на контактните деца в детските градини и ясли е 2957, а на учениците 4131.

По думите му е много сериозно положението в болниците в София. Подхожда се индивидуално във всяко едно лечебно заведение за броя COVID легла. 4057 легла ще бъдат леглата  в София, 344 - за интензивно лечение.

Това което предлагаме и което ще се обсъди по-късно през деня на областния щаб, е  затваряне на молове, фитнеси и заведения за 14 дни. Освен това ще се затворят детски градини, училища, театри, кина.

„В хода на епидемиологичните проучвания установяваме, че разпространението в София е много по-бързо от октомври. Смъртността също расте. Затова максимално бързо искаме да вземем превантивни мерки“, обясни шефът на столичното РЗИ. По думите му всяка една ограничителна мярка дава някакъв ефект. По думите му, когато бяха отворени ресторантите, заболеваемостта е била по-ниска.

„Не е  грешка отварянето, би могло да е забавено или предварително изтеглено напред, но отваряне трябваше да има“, заяви д-р Пенчев.

Той подчерта, че се следи ситуацията денонощно. По думите му няма как да се спре вирусът с вълшебна пръчка.„Към момента не е нужен вечерен час“, коментира директорът на РЗИ-София. Той допълни, че КПП не са дали ефект и към момента не се обмисля отново въвеждането им. Обмислят се мерки за хранителните магазини, така че да няма струпвания на много хора.

Д-р Пенчев посочи, че детски COVID отделния в София има в "Пирогов" – където броят на леглата се увеличава с 20, има в "Св Анна", има и в Педиатрията.

Шефът на столичната РЗИ посочи, че до края на месеца се очаква в страната да пристигнат 85 хиляди дози от ваксината на Moderna. По думите му има ваксинирани граждани, които след това са се заразили с COVID -19 . Но това било обикновено между първа и втора игла.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай