Неделя,

Ще махнем ли маските на открито (ОБНОВЕНА)

От: Рачо Рачев -
A
A
A

Носене на маски само на определени места, а не навсякъде, като част от постепенното смекчаване на ограничителните мерки заради коронавируса, обмисля да препоръча Националният оперативен щаб за борба с коронавируса.

„Обсъжда се какъв да бъде ритъмът на отпускане на мерките. В следващите дни ще бъдат направени съответните съобщения. Правителството ще обяви как ще се отпускат мерките, ние даваме нашето становище. Върви се по пътя на постепенното им отпускане“, каза началникът на щаба ген. Венцислав Мутафчийски.

Обмисля се носене на маски само на определени места, а не навсякъде, посочи проф. д-р Тодор Кантарджиев.

„Маските на открито сериозно обмисляме да се махнат. Задължително (ще останат) в градския транспорт, при близко общуване и купуване на хранителни продукти, в аптеката – задължително маска“, каза той.

„Това искахме да го направим, но чакахме две неща – да се стопли времето, да започне Слънцето да трепе вируса навънка, и второто нещо – повишават се знанията за лечението. Има някаква светлина за ваксините, не сме обаче големи оптимисти“, добави д-р Кантарджиев.

Отпадането на маските не се отнася за медиците, които задължително трябва да носят такива предпазни средства. Това е както за тяхна сигурност, така и за пациентите, които лекуват, обобщи ген. Мутафчийски.

Всяко разхлабване на мерките се обсъждат много внимателно, като първи ще са тези за открито - отваряне на планините, спортовете на открито, тренировки за групови спортове, но с определени условия и отстояния, посочи той.

„В последните две седмици много неща се промениха. Правителството ще обяви отпускането на мерките, ние само даваме становище, когато ни бъде поискано… Първо ще бъдат облекчени тези, които са на открито, после отпускане на мерките в затворени помещения. Активно се обсъждат тези неща… Малко са страните в света с повече отпуснати мерки от нас“ каза Мутафчийски.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички