Ще лекуваме ли вируса с хлороквин в България?

Много бързо може да се възстанови производството му

Ще лекуваме ли вируса с хлороквин в България? | StandartNews.com

Вече от доста години препаратът хлороквин (хлороквин фосфат) го няма на нашия пазар, но много бързо може да се възобнови производството му. И с него и с авагин (другото лекарство, за което има положителни доказателства, че повлиява на Ковид-19 (COVID-19), трябва да се опита с прилагането им и то възможно най-бързо след приема в болница.

Имаме данни, според които от 4 до 6 дни след постъпване в болница се намалява количеството на вируса, затова освен установяване на наличието му, при прием в болница трябва да се измери неговото количество, да се приложи лечение и след няколко дни пак да се измери количеството му, за да се види дали има ефект.

Това каза пред Нова телевизия вирусологът проф. Радка Аргирова, относно ефективността на двата лекарствени препарата, за които до момента има данни, че повлияват положително върху лечението с нови коронавирус.

Темпът на развитие на вируса у нас е очакван, а пикът ще разберем на следващия ден, когато броят на заболелите започне да спада, обясни проф. Аргирова.

"Наблюдавам, че с ескалиране на епидемията, се появява паника и страх. Искам да напомня на колегите си, че паниката е втори вирус. Тя действа ужасно, защото води до нереално представяне на ситуацията. Обоснована е, само ако няма ръкавици и маска или очила, когато се взима проба или се прави манипулация на болни от новия коронаивурс", коментира проф. Аргирова проблемът с напускащите лекари от белодробната болница в София.

"Това е нещо като китайки грип и като всеки друг си има своите усложнения, дори при млади хора може да доведе до усложнено протичане, но не бива колегите да се притесняват", каза още тя и допълни, че дори и при епидемията от СПИН е имало притеснение в колегите ѝ, но до такава паника не се е стигало.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай