Тревога за новия щам. Пълзи бързо. Вече е у нас/ОБНОВЕНА/

Европа в ужас от разпространението на британския вариант

Тревога за новия щам. Пълзи бързо. Вече е у нас/ОБНОВЕНА/ | StandartNews.com

Крайно тревожни данни за разпространението на новия т.нар. британски щам на коронавируса изнесе главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев на редовния брифинг на Националния оперативен щаб за борба със заразата. Ситуацията във Великобритания вече притеснява цяла Европа. 70% от всички заразени на Острова са с новия щам. В Ирландия положението също е притеснително – над 20%. Измененият вирус настъпва и в Нидерландия. Вчера е имало специално заседание на европейските здравни инспектори, на което всички са изразили притесненията си.

ВИЖ ОЩЕ: Не разхлабват мерките. Без промяна до 31.01.

Правилната дума е да говорим за вариант на вируса, не за нов щам, защото от научна гледна точка промените в него са толкова малки, че не могат да се нарекат щам, обясни Кунчев. И каза, че има добра и лоша новина. Добрата е, че новият вариант не води до по-тежки заболявания. Лошата - че е с пъти по-заразен. Ако при класическия коронавирус в момента 10 души заразяват между 5 и 6, на което се дължи и сегашният спад на положителни проби, то във Великобритания 10 души заразяват 29.

Да, ние се намираме в чудесна ситуация в момента, но бързаме да я запазим. Ако приемем мерки за бързо разхлабване, ще станем като Великобритания, каза доц. Кунчев.

Британският вариант е влязъл България, както и в Гърция, и в Румъния. Той все още се хваща в под 1 % от пробите, но новите качества му позволяват конкурентно да заема мястото на класическия щам.

Нашата лаборатория първа го хвана, допълни шефът на „Пирогов” проф. Асен Балтов.

Ген. Венцислав Мутафчийски обясни и защо новият щам е толкова опасна. "Ресурсът на лечебните заведения ще се препълни", предупреди председателят на Националния оперативен щаб. "Имаме заподозрени случаи, но много бързо този вариант, замества класическия вариант и това ще доведе до много бърза заетост на болничните заведения и изчерпване на здравните ресурси", допълни той.

У нас смъртността започна да пада 16 дни след върховния пик. В момента заболеваемостта е 3 пъти по-висока от тази през октомври, а смъртността - 9 пъти по-висока. Какво би се случило с новия вариант – умножете всичко това по 7, но заради изчерпване на здравните ресурси, загубите ще бъдат още по-големи, категоричен бе началникът на ВМА.. Затова трябва изключително внимателно да се обсъжда какво и кога трябва да се разхлабва, допълни той.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай