САЩ: COVID-19 не е разработен като биологично оръжие

Подчертава се, че разузнавателните служби на САЩ не са стигнали до общо заключение относно произхода на вируса

САЩ: COVID-19 не е разработен като биологично оръжие | StandartNews.com

В своя доклад за произхода на коронавируса американската разузнавателна общност заключава, че той не е разработен като биологично оръжие. Разсекретена версия на документа, която обобщава констатациите на разузнавателните служби, беше публикувана на уебсайта на Службата на директора на националното разузнаване, предава ТАСС.

„Ние вярваме, че вирусът не е разработен като биологично оръжие“, се казва в документа.

„Повечето агенции (в разузнавателната общност на САЩ) също дават ниска оценка на версията, че SARS-CoV-2 вероятно не е генетично модифициран, но две агенции смятат, че няма достатъчно доказателства, за да се даде една или друга оценка“, се отбелязва също в текста.

Подчертава се, че разузнавателните служби на САЩ не са стигнали до общо заключение относно произхода на вируса и „техните мнения все още се различават“. „Всички отдели смятат, че две хипотези са правдоподобни: естествен контакт със заразено животно и инцидент в лаборатория“, се казва в публикуваната версия на документа.

Американската разузнавателна общност е стигнала до извода, че властите на КНР не са знаели за новия вирус преди избухването на болестта.

„Разузнавателната общност изчисли, че китайските служители не са имали никакви познания за вируса преди началото на първоначалното огнище на COVID-19“, се казва в текста.

В същото време в документа се отбелязва, че вирусът, според американското разузнаване, „вероятно е възникнал и довел до инфекция при хора чрез първоначален малък контакт, който е настъпил не по-късно от ноември 2019 г.“. „Първата известна серия от случаи на COVID-19 обаче се случи в Ухан, Китай, през декември 2019 г.“

Американската разузнавателна общност е стигнала до заключението, че най-вероятно няма да може да даде окончателна оценка за произхода на коронавируса без помощта на Китай. „Разузнавателната общност смята, че няма да можем да дадем по-ясно обяснение за произхода на COVID-19, докато новата информация не ни позволи да определим конкретния път, по който е възникнал първоначалният естествен контакт с животното, или да установим, че лабораторията в Ухан е работила със SARS-CoV-2 или подобен прекурсорен вирус преди появата на COVID-19“, се казва в доклада.

„Най-вероятно ще е необходима помощта на Китай, за да се даде окончателна оценка за произхода на COVID-19“, признават американските разузнавателни служби. Според тяхната версия обаче Пекин в момента „продължава да възпрепятства глобалното разследване, не иска да споделя информация и обвинява други държави, включително САЩ“. „Тези действия отразяват отчасти това, че самото китайско правителство не е сигурно до какво може да доведе разследването, както и притеснението им, че международната общност използва тази тема, за да упражни политически натиск върху Китай“, заявяват от американската разузнавателна общност.

Президентът на САЩ Джо Байдън заяви през май, че разузнавателната общност на САЩ няма достатъчно информация, за да каже със сигурност как е започнало разпространението на SARS-CoV-2: след човешки контакт със заразено животно или поради евентуален инцидент в лабораторията на Института по вирусология на Ухан в Китай ... След това американският лидер инструктира тайните служби да удвоят усилията си да проучат всички налични данни и да му изготвят нов доклад за 90 дни. Класифицирана версия на този документ беше представена на Байдън във вторник.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай