Само 1/3 от частните болници имат COVID отделение

Много от частните болници са специализирани или малки

Само 1/3 от частните болници имат COVID отделение | StandartNews.com

„При близо 120 частни болници в страната в не по-малко от 40 от тях са открили COVID отделения. Много от частните болници са специализирани или малки, затова нямат специалисти за лечение на болни с COVID-19 – инфекционисти, епидемиолози, реаниматори. И да приемат такъв пациент, не са компетентни да лекуват такова заболяване“. Това каза пред БНР Красимир Грудев, председател на УС на Националното сдружение на частните болници.

Той поясни, че има уверението на специалистите по очни болести в София, които са готови да се включат като доброволци в специализираните COVID отделения: „Това е практика в УМБАЛ „Свети Георги“, където в COVID отделението вече има командировани специалисти по различни болести“.

„От разпоредбата на министъра се уплашихме, защото ще трябва да лекуваме пациенти без необходимата компетенция за това. Това е еднакво пагубно и за пациента, и за самите лекари, които няма да оцелеят психически, защото са допуснали да почине болен. Отказът на някои болници е признак за отговорност, а не за безотговорност“, каза Грудев.

Красимир Грудев обобщи предложението на Сдружението, което ще бъде отправено към здравния министър - да се определят няколко болници, които да бъдат само за COVID пациенти и в тях да се концентрират усилията на различни специалисти.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай