Петък,

Момеков: Няма риск при ваксинация

От: Пламен Вълков -
109
Момеков: Няма риск при ваксинация
A
A
A

"Виждайки реалните резултати от ваксините, хората ще придобият по-голямо доверие в тях". Това каза пред БНР председателят на Българското научно дружество по фармация проф. д-р Георги Момеков.

Според него "контрааргументите на неграмотни хора" са бири разпространени в пространството много бързо и това е допринесло за негативното отношение на хората към Covid ваксините:

"Интернет донесе много щети в тази пандемия. Колкото полза, толкова и щети", подчерта той.

По думите на проф. Момеков, когато не се касае за жива ваксина, всички останали крият много по-малко рискове:

"Като всичко ново и технологиите на РНК и векторните ваксини притесняваха хората, но виждаме, че реалният клиничен опит е огромен и времето напредва, така че скоро ще сме наясно, че рисковете от инфекцията са много по-големи от рисковете от ваксинация".

Проф. Момеков коментира, че много по-дълъг е периодът за разработването на лекарство срещу Covid-19:

"Иначе лекарства се пренасочват, но когато неща се използва по предназначение, е ясно, че няма да върши същата работа като лекарствата, създадени за определените индикации. ... Отрицателните данни също са ценни, защото показват, че не трябва да губим потенциал. ... Ако погледнем смъртността в началото в Ухан и сега - ние се справяме все по-добре с тази инфекция".

Във връзка с реклама на различни профилактични средства, проф. Момеков подчерта, че хората не трябва да вярват, че те ще ги предпазват като с доспехи:

"При вече разгърната ваксинационна кампания, нищо не трябва да ни отклонява от целта да се ваксинираме възможно най-бързо", заяви още пред БНР проф. Момеков.

 


Всички новини от категория Заразата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове: Ваксини Ефект

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички