Прозорците затворени. Мухите носят коронавирус

Доказа го екип на Щатския университет в Канзас, САЩ

Прозорците затворени. Мухите носят коронавирус | StandartNews.com

Ужасно разкритие обявиха американски учени. Домашните мухи разнасят коронавирус.

Екип на Щатския университет в Канзас, САЩ, доказва, че домашните мухи могат да се инфектират и да разпространяват SARS-CoV-2. Знае се, че вирусът може да бъде предаден по въздушно-капков път, например при кашляне или кихане, когато се отделят малки капки, съдържащи вирусни частици. В някои случаи пръските могат да образуват аерозоли и да преминат голямо разстояние и да попаднат по различни повърхности, създавайки риск от контактно разпространение на вируса. Учените доказаха, че вирусът може да се предаде механично и чрез вектор – домашните мухи, до 24 часа след излагането им в среда с вирусни частици, предаде България он ер.

Досега със SARS-CoV-2 са инфектирани над 140 милиона хора в цял свят и са загинали над 3 милиона от инфекцията, причинена от вируса. Симптомите варират широко – от липсващи до тежки.

При векторната трансмисия на патогените, въпросният вектор служи като място за размножаване на патогена и може да го предаде на следващ гостоприемник по биологичен или механичен път. Механичното заразяване се случва чрез вирусни частици, намиращи се по повърхността на вектора – неговите криле, тяло и т.н. За да се разбере ролята на мухите в разпространението на коронавируса са проведени две отделни изследвания, едното от които, за да се провери дали се заразяват самите насекоми, и второто, за да се разбере по какъв начин го предават, информира puls.bg.

Във второто са събрани проби от повърхности, които се изследват за вирусни частици след контакт с мухи-преносители. Пробите са изследвани с Real-time Polymerase chain reaction (RT-PCR).

Мухите се съхраняват в специални контейнери и пробите се взимат от стените на тези контейнери 4 и 24 часа след излагане на мухите на вирусни частици.

Резултатът показва, че мухите могат механично да разпространяват вируса до 24 часа, причинявайки инфекция на контактните лица.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай