Проучване: Колко добре ще ни защити ваксината?

Вече се знаят водещите ваксини в борбата срещу COVID-19

Проучване: Колко добре ще ни защити ваксината? | StandartNews.com

Вече се знаят водещите ваксини в борбата срещу COVID-19, но какъв ще бъде успехът им според проучване, публикувано в Reuters.

Американските производители на лекарства Pfizer-BioNtech и Moderna казват, че техните ваксини срещу коронавирус имат ефикасност около 95%, а руснаците посочиха 92% ефикасност за своята ваксина Sputnik V.

Британската AstraZeneca обяви средна степен на ефикасност от 70%, което е доста по-добре от 50%, която американските регулатори заявиха, че искат да видят, преди да одобрят употреба.

Ако ваксината има ефикасност от например 80%, това означава, че ако на 100 души, които преди това не са били заразени от коронавирус, се направи ваксина, средно 80 от тях няма да се заразят с вируса. Тези проценти са свързани с ваксини, прилагани и наблюдавани при контролирани обстоятелства, като клинични изпитвания.

Това обаче не означава, че всички тези хора ще имат еднакво ниво на защита, казват специалистите. Лице, имунизирано с ваксина, която има 80% ефикасност, е много вероятно да бъде защитено от COVID-19 с тежки симптоми.

Също така е много вероятно те да бъдат защитени от асимптоматично заболяване, но това зависи от вида ваксина. Дори при 95% ефикасност, няма абсолютна гаранция за защита на конкретно лице.

Има разлика между степента на ефикасност, получена при клиничните изпитвания, и ефективността при реалната употреба на ваксината.

„Ефикасността казва:„ Работи ли? “. Ефективността казва: „Може ли да се приложи?“, казва Марсел Танер, епидемиолог и президент на швейцарските Академии за изкуства и науки.

В реалния свят ефективността на ваксината може да бъде повлияна от множество непредсказуеми фактори, например: скоростта на разпространение на вируса; колко хора се придържат към оптималния дозировка; как реагира имунната система на различните хора; дали ваксината е съхранявана при правилна температура.

Експертите казват, че ще трябва да живеем заедно с вируса. Досегашните данни сочат, че ваксините срещу COVID-19, разработени от Pfizer-BioNtech, Moderna и AstraZeneca, ще помогнат да се спрат хората, развиващи болестта. Засега само данните на AstraZeneca показват признаци, че ваксината може да помогне и за предотвратяване на предаването на вируса.

„Защитата срещу болести има значение за всеки човек“, казва Пени Уорд, гостуващ професор по фармацевтична медицина в Кингс Колидж в Лондон. Тя добавя обаче, че ваксините, които не възпрепятстват предаването, няма да спрат пандемията.

„Докато ваксинацията и други мерки не доведат до това, вирусът да е близо до елиминиране в която и да е държава и по света, все още ще има нужда от дистанциране, маски и хигиена, за да се намали предаването“ ,казва Стивън Евънс, професор по фармакоепидемиология в Лондонското училище по хигиена и тропическа медицина.

„Не знаем коя е най-добрата ваксина, докато хората не бъдат ваксинирани с нея и дори тогава тя няма да доведе до ситуация, при която всички други защитни мерки могат да бъдат незабавно прекратени.“

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай