Просветният министър не вярва на тестване на ученици вкъщи

Заболеваемостта ще се увеличи заради хората, които не желаят да изпълняват мерките

Просветният министър не вярва на тестване на ученици вкъщи | StandartNews.com

Тестването на малките ученици не трябва да става вкъщи. Има опасения, че заболеваемостта ще се увеличи заради множеството хора, които по принцип не желаят да изпълняват мерките, заяви пред БНТ служебният министър на образованието Николай Денков.

Ако родители от областите, където все още няма тестове, решат сами да организират тестване децата си и го направят по правилата, описани в заповедта, никой няма да възрази децата да се върнат в училище, коментира министърът.

В случай, че родител е против масовото тестване и същевременно откаже дистанционно обучение, той на практика спира детето си от образователния процес и трябва да поеме отговорност за това, коментира Денков.

Малчуганите от 15-те области, които са на дистанционно обучение заради липсата на тестове, ще влязат в клас веднага след като бъдат доставени количества от новите поръчки, обяви още Денков. Той увери, че в момента, в който тестовете постъпят в складовете, е създадена организация в рамките на един ден да бъдат разпределени из училищата в страната.

Николай Денков призова за подкрепа и активно участие на всички, които имат отношение към масовото тестване в училище: "Днес и следващите дни са изключително важни. Защото ако успеем заедно в тази акция – учители, родители, директори, това означава, че оттук нататък може би никога повече няма да се наложи да оставим децата на дистанционно обучение заради COVID-19. Затова призивът ми е към всички: дайте да се опитаме да го направим, вместо да се опитваме да не го направим."

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай