Професор с варианти за бъдещето на COVID-19 у нас

Броят на хората в България, които са се срещнали с коранавируса, е около 110 000

Професор с варианти за бъдещето на COVID-19 у нас | StandartNews.com

Макар и много бавно епидемията се свива. Броят на хората в България, които са се срещнали с коранавируса, расте бавно и в момента е около 110 000. Това съобщи в Сутрешния блок на БНТ математикът проф. Николай Витанов, член на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса.

Той припомни, че през юли е очертал четири възможни варианта, като два са били малко вероятни.

"Единият, които се завъртя в медиите към края на миналия месец, беше 20 000 - тоест 14 000 в края на август и 20 000 в края на септември. Този вариант е пресметнат при 1,2 млн. българи, които не спазват мерките", обясни проф. Витанов.

Той допусна, че в края на месец август заразените с COVID-19 ще са към 16 000. "Достигнахме платото за август, но идва септември и тогава отново ще се възможни няколко сценария", подчерта математикът.

По думите му здравната система може да издържи по 500 случая на коронавирус на ден, но не за дълго време.

Хубавото е, че в летните месеци голяма част от хората го карат леко - това е много добре. Въпросът е, че какъв е капацитетът на болниците са готови да поддържат състоянието на хората и да ги лекуват, запита проф. Витанов.

Ако изведнъж броят на случаите рязко се увеличи, тогава може да възникнат проблемите, но здравната система се готви, увери той.

Колкото повече контакти има между хората, толкова повече може да се разпространи вируса. "Събирането на много хора в затворено помещение също увеличава риска от заразяване и за това гражданите трябва да взимат лични предпазни мерки - да не се прецакват".

"Уважаеми зрители, не се прецаквайте, да прецакаме вируса", добави проф. Витанов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай