Проф. Витанов каза какво ни чака идната седмица

Вече има 11 области в страната, които влязоха в зоната на слабо дифузно разпространение на заразата

Проф. Витанов каза какво ни чака идната седмица | StandartNews.com

Вече има 11 области в страната, които влязоха в зоната на слабо дифузно разпространение на заразата.

Кои са те, ще се оповести следващата седмица. Това стана ясно от публикация в социалните мрежи на математикът на НОЩ проф. Николай Витанов.

"Вие, които сте в червените области, имайте едно наум, че може да има по-строги мерки. Може и да има, може и да няма - то тези решения не са тъй прости, както си мислят някои хора без опит. Появата на области на ниво 4 обаче не оставя много пространство за маневри на взимащите решения", написа математикът в профила си във Facebook.

"В областите в червено трябва да се внимава повечко, а в тези във виолетово - доста повечко. Пазете се, оставете "безсмъртните герои" да си играят на руска рулетка", предупреди математикът.

И уточни, че базовото репродуктивно число показва увеличаване на заразата с бързи темпове.

"Активните случаи прелетяха покрай 25 000 и полетяха към 30 000. Както и очаквахме. Но това не е добре. Броят на хоспитализациите и на случаите за интензивно отделение ще расте с бързи темпове. И това не е заплаха, а реален факт. Пазете се, оставете "арсланите" да се арсланят и не им обръщайте внимание", добави проф. Витанов.

И препоръча на хората да не се паникьосват, а да бъдат разумни.

"С две думи - чакат ни трудни дни. Няма какво да ви лъжа. Който иска да ви лъже - да ви лъже. Пазете се, пазете децата. Не се паникьосвайте, живейте си нормално, просто внимавайте на местата, където има много хора и спазвайте елементарните мерки", съветва проф. Николай Витанов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай