Проф. Витанов: Делта вариантът работи подмолно

Четири фактора пречат на делта варианта да се разпространи напълно

Проф. Витанов: Делта вариантът работи подмолно | StandartNews.com

 „Не се вижда делта вариантът на вируса да причинява кой знае какви съществени поражения, но това е поглед само на повърхността все още. Делта вариантът работи подмолно.“ За това предупреди математикът от БАН проф. Николай Витанов в сутрешния блок на БНТ.

Четири фактора пречат на делта варианта да се разпространи напълно - ваксинацията, отпускарският сезон, РЗИ-тата и конкуренцията,

По думите му събирането на много хора на едно място неизбежно води до разпространение на заразата. Делта вариантът е борбен и до септември месец ще се пребори с конкуренцията на британския вариант - хората ще се приберат, ще стане по-студено и РЗИ-тата няма да могат да го спрат, предупреди проф. Витанов.

Той смята, че ако допуснем разпространението на делта варианта веднага ще се промени ситуацията на страната, която към момента се намира в зелената карта. "Опасността е реална, но не засега, а есента ще ни представи сметката за това, че сега не взимаме мерки. Ако пробие делта вариантът, процесът на падане ще спре и броят на активните случаи ще тръгне нагоре", категоричен бе проф. Витанов.

Той не приема критиката на Националния център за обществено здраве (НЦОЗА), че кризата с коронавируса се управлявала политически, вместо медицински. При тези условия здравната система се справи прекрасно. Кой не се справи прекрасно от медицинските специалисти - РЗИ-тата ли, лекарите ли, медицинските сестри ли, запита проф. Витанов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай